Je bent om: Je hebt besloten je kindje te gaan dragen en stapt met veel enthousiasme het internet op. Op zoek naar de perfecte doek! Maar dan… honderden opties in materialen, maten en soorten. De moed zakt een beetje in je schoenen, want het is nou ook weer niet zo dat die doeken niks kosten. Wees gerust: ik heb dit artikel speciaal voor jou geschreven met de route naar de perfecte draagdoek!
Stap 1: Wanneer wil je gaan dragen?
Als eerste is het belangrijk jezelf af te vragen wanneer je wilt gaan dragen. Ik heb een paar van de meest gehoorde redenen opgeschreven met de meest passende soort doek.
- Alleen binnenshuis, bijvoorbeeld alleen om te troosten –> geweven doek, rekbare doek of ringsling
- Korte afstanden, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of een kleine wandelingen. –> geweven doek, rekbare doek of ringsling
- Lange afstanden, denk aan lange natuur wandelingen of tijdens vakanties –> geweven doek
- Al het bovenstaande –> geweven doek
Mocht het nog niet helemaal duidelijk voor je zijn wat precies het verschil is tussen de soorten doeken, klik dan hier voor het artikel wat ik geschreven heb over de verschillende soorten.
Stap 2: Hoelang wil je gaan dragen?
Je kan je kindje vanaf de geboorte tot aan hoelang dit fijn voelt voor jou en je kindje. Het kan ook zijn dat je al een idee hebt hoelang je wilt dragen. Niet elke doek kan even lang gebruikt worden, dit is afhankelijk van het soort doek en soms ook het materiaal. Hieronder heb ik even ruwweg weergegeven tot hoelang je kan dragen per soort doek:
- Tot ongeveer 1 jaar –> Alle rekbare doeken
- Tot hoelang het dragen prettig is (of tot max 23kg) –> geweven doeken, ringsling
Check ook even wat er bij het merk van de draagdoek staat, meestal geven die ook een indicatie tot hoeveel kg de doek geschikt is om mee te dragen (meestal is dit bij geweven doeken tot nog 23 kg).
Stap 3: Bij welke temperaturen wil je dragen?
Dit is misschien een beetje gekke vraag, bedoel, weet jij veel hoe warm het gaat zijn als je deur uit gaat. Maar toch is het wel handig om hier een beetje over na te denken aangezien sommige doeken meer of minder warmte geven voor jou en je kind, afhankelijk van het materiaal. Het kan ook zijn dat je vanzelf het snel warm of koud hebt. Grofweg zijn er drie mogelijkheden:
- Koude temperaturen: Katoen, Wol, Zijde, Cashmere, Merino, Baby Camel, Tencel
- Gemiddelde temperaturen: Katoen, Wol, Zijde, Cashmere, Merino, Baby Camel, Tencel
- Warme temperaturen: Linnen, Bamboe, Hennep, Zijde, Katoen, Wol, Cashmere, Merino, Baby Camel, Tencel
Je kan je misschien afvragen of wol, cashmere en merino nou zo geschikt zijn voor in de zomer, maar doordat deze stoffen van nature temperatuur-regulerend zijn kan dit echt. Linnen, bamboe en hennep doeken zijn wel meer geschikt voor echt hete zomers of hoge temperaturen. Lees meer over de materialen in het artikel wat ik hierover geschreven heb (klik hier).
Stap 4: Welke maat heb je nodig?
Met het kiezen van de maat zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Ten eerste hoe ervaren je bent met het dragen, ben je nog niet zo ervaren? Dan is de maat die je kiest afhankelijk van je confectie maat. De meest gangbare maat is maat 6. Lees meer welke maat voor jou geschikt is in het artikel wat ik hierover geschreven heb (klik hier). Ben je een ervaren drager, dan kun je met sommige maten weer andere knopen doen. Dan is het handig om te kijken naar welke knoop je graag zou willen gebruiken en aan de hand daarvan de maat te kiezen. Ook hier heb ik meer over geschreven (klik hier).
Stap 5: Op welke keurmerken zou je kunnen letten?
De meeste merken doeken hebben een of meerdere keurmerken. Wanneer een merk dit niet heeft, betekent dit niet bij voorbaat dat het dan een “slechte” doek is. Het is dus geen must voor een draagdoek. Eventueel zijn de volgende keurmerken goed om te hebben voor een draagdoek:
- Het “Hip-Healthy-Product” keurmerk wordt uitgedeeld door het International Hip Dysplasia Institute. Deze geeft aan dat de doek gezond is voor de heupen van je kindje en bij correct dragen de kans op heupdysplasie kan verlagen.
- OEKO-TEX keurmerk sluit het gebruik van onder andere chemicaliën uit.
- GOTS (Global Organic Textile Standard) kijkt naar of de doek daadwerkelijk volledig of grotendeels is gemaakt van organische materialen. Ook stelt dit keurmerk mileu-eisen aan het product en de verpakking.
Kom je er nog steeds niet uit?
In sommige babywinkels kun je doeken uitproberen. Let op: het mogelijke nadeel hiervan is dat winkels alleen doeken gebruiken welke zij verkopen en dus baat bij hebben als je precies die doek aanschaft. Je krijgt dan dus niet altijd onafhankelijk advies. Een draagconsulent laat je met name doeken passen die uit ervaring prettig blijken te zijn en hebben hier zelf geen commercieel voordeel van.
Ook kun je overwegen om een draagconsulent te zoeken die je verschillende doeken kunt laten proberen met een draagpop.
BONUS: zie jij als moeder soms ook door de bomen het bos niet meer?
Je bent niet de enige ondernemende moeder die het idee heeft alleen maar achter de feiten aan te lopen. Misschien herken jij het ook wel:
- je hoofd stroomt over van alle dingen die je te doen hebt. Je weet niet waar je mee moet beginnen.
- Zodra je iets van die overstromende to-do lijst afvinkt komen er weer drie nieuwe in de plaats. Je voelt je moedeloos.
- Je vergeet continu van alles.
- Zodra je tijd voor jezelf neemt voel je je schuldig en onrustig, want ja, je hebt wel betere dingen te doen.
- Ondertussen wordt je lontje steeds korter, je bent moe, voelt je overweldigd en ziet door de bomen het bos niet meer.
Herkenbaar?
In mijn coaching (en in mijn eigen leven trouwens ook) maakte ik (Britte, eigenaresse van The Parent Jungle) gebruik van een fantastische tool die ondernemende moeders op een dieper level helpt naar meer focus: de focusplanner! Naast dat ik zelf heb mogen ervaren hoe fijn het is om duidelijke kaders te schetsen in mijn drukke leven als ondernemer, kreeg ik van de moeders die ik begeleidde ook onwijs positieve reacties.
Ze merkten dat ze:
- Meer focus hadden
- Ervaarden meer rust, overzicht en grip
- Balans tussen hun verschillende rollen als vrouw, partner, onderneemster en moeder
- En hadden energie omdat het eindelijk lukte echt iets voor zichzelf te doen.
Inmiddels heb ik de tool gratis beschikbaar gemaakt voor iedere ondernemende moeder die op zoek is naar meer focus, je kunt hem hieronder gemakkelijk aanvragen via het formulier.
Ik hoop dat hij jou net zo gaat helpen als de moeders die je voor zijn gegaan!