fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Baby Dragen  > Dragen in de Herfst of Winter? Doen!
baby dragen in de sneeuw

Veel ouders zijn hier onzeker over: krijgt de baby het niet te koud als ik hem draag in de winter? Is het wel verantwoord? Mag ik dragen bij lage temperaturen? Het antwoord: dragen mag absoluut bij kou! En ik ga je uitleggen waarom en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Temperatuur-regulatie van een Baby

Voor pasgeboren kindjes (0-3 maanden) is het soms lastiger om hun temperatuur goed op peil te houden. In de zwangerschap reguleerde hun moeder dit negen maanden lang voor hen en na de geboorte moeten ze het opeens zelf doen. Je kunt je dan voorstellen dat dit in het begin nog wat ondersteuning vraagt en hebben bijvoorbeeld een kruikje in de wieg nodig.

Soms zijn kruikjes alleen niet voldoende. Dit is overigens ook niet gek. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze voorouders, de apen. Zij hadden geen kruikjes maar droegen hun jong bij zich. Moeder apen hebben de gave dat ze hun eigen lichaamstemperatuur kunnen aanpassen naar de behoefte van hun jong, hoe gaaf is dat?! Zo kunnen ze hun temperatuur laten dalen als hun jong te warm is en laten stijgen als hij te koud is. En zal ik je eens wat cools vertellen: wij kunnen dit ook! Meerdere onderzoeken onderbouwen dit (zoals de studie van dokter Gene Anderson) en maken de moeder dus de beste “thermostaat” voor de baby. Of vaders dit ook kunnen is nog niet onderzocht. Als we dit vertalen naar het dragen kun je je voorstellen dat ook dan de moeder haar werk als thermosstaat uitoefent!

” De moeder is de beste “thermostaat” voor de baby en kan haar eigen lichaamstemperatuur naar behoefte van de baby aanpassen.”

Dragen bij Neerslag

Helaas wonen we niet in het meest zonovergoten land zullen we maar zeggen. Dus ook met neerslag moeten we rekening houden als we gaan dragen. Bedenk dat je doek zelf niet altijd vrolijk wordt als deze heel erg nat word. Dan heb ik niet over een licht spatje mot-regen maar over een goede regenbui. Zijde, bamboe en wollen doeken worden hier bijvoorbeeld niet blij van. Wanneer je je kind namelijk in de doek hebt zit er natuurlijk ook gewicht op de vezels en wanneer deze dan nat worden maakt dit ze extra kwetsbaar en kan de doek stuk gaan. Niet handig.

Maar ja, je zal net zien: je wilt even snel naar de supermarkt en net wanneer je halverwege je wandeling bent begint het te plenzen. Tja. Top. En dan… Gelukkig zijn er verschillende oplossingen: denk aan een regenponcho (niet meteen het meest charmant, maar wel effectief en makkelijk mee te nemen, oh en zorg wel even dat je kindje goed kan blijven ademen), een speciale “draagjas” of gewoon een paraplu. Zo kun je ook in de regen, sneeuw of hagel droog blijven dragen!

Dragen bij Koud Weer

Wanneer de winter of herfst begint is dragen ideaal! Je kindje zit dicht tegen jou (lees: Privé-kachel) aan zodat hij lekker warm blijft. Dit is wel alleen in het geval als je je kindje onder je jas draagt (in plaats van daarboven). Daarnaast heb je een aantal dingen waar je rekening mee kan houden zodat jij en je kindje het niet koud gaan krijgen.

De doek keuze is ook hier weer belangrijk. Een aantal materialen zoals diverse wolsoorten, hennep en zijde zijn uiterst geschikt voor warm weer. Linnen, katoen en bamboe zijn daarentegen vaak weer te koel.

Verder is de kleding die je kindje draagt ook van belang bij lage temperaturen. Grofweg kun je het volgende aanhouden:

  • 5-10 graden Celcius: Rompertje met broekje en shirtje, eventueel een jasje en gebruik (dikke) sokjes. Gebruik eventueel een mutsje.
  • 0-5 graden Celcius: Romper met lange mouwen, broekje, shirt/trui en een jasje, gebruik schoentjes/slofjes of eventueel twee sokjes over elkaar. Doe een mutsje op en eventueel een sjaal en/of handschoenen.
  • Onder 0 graden Celcius: Romper lange mouwen, broekje, shirt/trui, jasje, schoentjes/slofjes en gebruik sowieso een mutsje (met oorflappen), sjaal en handschoentjes.

Let ook op dat het broekje van de baby omhoog kan kruipen door het dragen waardoor zijn beentjes bloot komen te liggen, doe eventueel de broekspijpen in de sokken. Er bestaan ook beenwarmertjes voor baby’s en kinderen, ideaal!

Ook kun je gebruik maken van een speciale draagjas die nog een laag om jou en de baby heen vormt. In dat geval moet je even kijken of een jasje apart voor de baby nog nodig is. Let ook op als je zelf een sjaal draagt dat deze niet de ademweg van de baby belemmert.

Een kindje wat te koud is houdt zich vaak rustig. Nou worden de meeste kinderen al rustiger in de drager dus kan het lastig zijn om dit te ontdekken. Check dus regelmatig of de baby zich goed voelt en haal hem eventueel uit de drager bij zorgen. Je kan ook overwegen om even zijn temperatuur te meten zodat je meteen weet of hij zijn temperatuur goed houdt. Voelen in het nekje of aan de voetjes is NIET voldoende om zeker te weten of een kind warm genoeg is!

Op zoek naar meer focus, rust en balans in jouw leven als moeder?

Je bent niet de enige ondernemende moeder die het idee heeft alleen maar achter de feiten aan te lopen. Misschien herken jij het ook wel: 

  • je hoofd stroomt over van alle dingen die je te doen hebt. Je weet niet waar je mee moet beginnen.
  • Zodra je iets van die overstromende to-do lijst afvinkt komen er weer drie nieuwe in de plaats. Je voelt je moedeloos.
  • Je vergeet continu van alles.
  • Zodra je tijd voor jezelf neemt voel je je schuldig en onrustig, want ja, je hebt wel betere dingen te doen.
  • Ondertussen wordt je lontje steeds korter, je bent moe, voelt je overweldigd en ziet door de bomen het bos niet meer.

Herkenbaar?

In mijn coaching (en in mijn eigen leven trouwens ook) maakte ik (Britte, eigenaresse van The Parent Jungle) gebruik van een fantastische tool die ondernemende moeders op een dieper level helpt naar meer focus: de focusplanner! Naast dat ik zelf heb mogen ervaren hoe fijn het is om duidelijke kaders te schetsen in mijn drukke leven als ondernemer, kreeg ik van de moeders die ik begeleidde ook onwijs positieve reacties. 

Ze merkten dat ze:

  • Meer focus hadden
  • Ervaarden meer rust, overzicht en grip
  • Balans tussen hun verschillende rollen als vrouw, partner, onderneemster en moeder
  • En hadden energie omdat het eindelijk lukte echt iets voor zichzelf te doen.

Inmiddels heb ik de tool gratis beschikbaar gemaakt voor iedere ondernemende moeder die op zoek is naar meer focus, je kunt hem hieronder gemakkelijk aanvragen via het formulier.

Ik hoop dat hij jou net zo gaat helpen als de moeders die je voor zijn gegaan!