fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Baby Dragen  > Fietsen met een Draagdoek of -zak: Ja of Nee?
Fietsen met een daagdoek

Denk wel een van de meest voorkomende vragen die ik heb gekregen als draagconsulent: “Mag je fietsen met een draagdoek of andere drager?” Een lastige kwestie waar veel onduidelijkheid over bestaat. Daarom heb ik geprobeerd verschillende kanten van dit onderwerp te belichten zodat je zelf een goed overwogen beslissing kunt nemen. Ik heb gekeken naar betrouwbare bronnen en instanties en tevens ook contact met een aantal gehad om het zo goed mogelijk voor je uit te zoeken!

Argumenten die tegen dragen op de fiets spreken

De consumentenbond is niet uitgebreid in zijn statement, maar wel duidelijk: niet dragen met een draagzak of draagdoek op de fiets. De argumenten die zij aanhalen:

  • De baby is niet beschermd in een draagdoek bij een val
  • Je baby kan uit de drager vallen bij een val
  • Je kunt zelf op je kind vallen
  • Bij buik-dragen kan je kind tegen je stuur klappen bij plotseling moeten afstappen of bij een val

Waar ik niet helemaal mee eens ben is het tweede argument: een baby zou uit de drager kunnen vallen. Dit is wel heel moeilijk om voor elkaar te krijgen, mits de doek goed geknoopt is natuurlijk. Dit zou dus niet zomaar moeten kunnen, ook niet bij een val.

Veiligheid NL, Centrum voor Jeugd en Gezin en EHBObureau zeggen eigenlijk allemaal exact hetzelfde als de consumentenbond met ook tevens dezelfde argumenten. EHBObureau haalt daarnaast nog aan dat hobbelige wegen slecht zijn voor de rug en nek van het kind die gedragen wordt.

Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre deze argumenten tevens gelden voor een kinderstoeltje. Een kind is daarin ook niet volledig beschermd. Ook daarbij ervaart het kind trillingen van hobbelige wegen. Daarnaast, als jij valt en je kind zit in het stoeltje, valt deze uiteraard net zo hard mee. Ook als je stilstaat en je fiets loslaat wanneer deze niet goed op de standaard staat kan je fiets vallen, dan zit een kind toch echt vastgegespt in een stoeltje en valt mee. Maar aan de andere kant: de kans dat jij op je kind valt als hij in een stoeltje zit is natuurlijk erg klein, mocht het toch gebeuren dan is hij denk ik in dit opzicht wel meer beschermd dan in de doek (artikel gaat hieronder verder).

Argumenten die voor dragen op de fiets spreken

De fietsersbond schrijft op hun site dat het grootste aantal ongelukken met kinderen die bij hun ouders op de fiets zitten ontstaan door een voetje tussen de spaken (4000 kinderen per jaar). Daarnaast is er ook nog een risico dat kinderen van de fiets vallen, of samen met de fiets vallen (600 kinderen per jaar). Wanneer je je kind draagt zul je deze risico’s dus volgens mij moeten kunnen voorkomen of erg verminderen. Ik heb contact opgenomen met de fietsersbond om hun de kwestie eens voor te leggen. Zij antwoordden het volgende:

“In RVV 1990 artikel 58 lid 3 staat: ‘In afwijking van het eerste lid worden op fietsen en bromfietsen passagiers jonger dan 8 jaar alleen vervoerd indien zij zijn gezeten op een doelmatige en veilige voorziening met voldoende steun voor rug, handen en voeten.’ Praktisch gezien heeft een draagdoek hierin 2 grote voordelen:

  1. Op en afstappen is veel makkelijker omdat je geen kind in zitje hoeft te tillen of een Maxi-Cosi hoeft te bevestigen (bij het- in en uittillen gebeurt het regelmatig dat de fiets valt met kind en al).
  2. Comfort is veel groter dan in een zitje of Maxi-Cosi. In de draagzak heb je veel minder last van de trillingen en hoofd is veel beter ondersteund dan in het voorzitje.

En het contact is natuurlijk veel beter dan met een kind achterop in de Maxi-Cosi. Gevoelsmatig lijkt een kind in de draagzak kwetsbaar bij valpartijen. Of dat zo is weten we niet. Dit is nog niet onderzocht. Letsel is vooral bij verkeersongevallen aan ledematen en het hoofd. Dus misschien is een kind juist wel beter af dan in een zitje.

Punt van aandacht is nog wel de warmte en ademhaling. De gebruiker van de drager moet zorgen dat het kind goed kan blijven ademen en niet te warm wordt (door inspanning van de drager bij het fietsen). Dus vooral gezond verstand gebruiken.”

Concluderend

Het is lastig voor instanties een goede afweging te maken of een fietst-stoeltje nou veiliger is dan een drager. Ze kunnen dit namelijk niet goed vergelijken omdat er in verhouding veel minder gedragen wordt op de fiets dan dat er een kinderzitje wordt gebruikt. Aangezien de risico-inschatting zo beperkt is, zullen instanties dragen daarom sneller afraden dan aanraden.

Belangrijk is dat je zelf goed weet waarom je kiest voor een stoeltje of een drager. Er bestaat altijd een kans dat je valt met de fiets. Het is dus echt een kwestie van afwegen wat voor jou veiliger voelt, aangezien er nog niks wetenschappelijk is bewezen.

Tip: Kies je om te dragen met een doek, kies dan wel een fiets waarbij het stuur al wat verder van je af zit (een zogenaamde “moederfiets”), dan heb je wat meer ruimte met op- en afstappen. Ook is het belangrijk om goed te knopen en bij twijfel over het knopen gewoon een draagzak te gebruiken.

Ook als jouw beslissing anders is dan die van een ander: Elke ouder heeft het beste voor met zijn of haar kind en zal dus ook goed de voors en tegens afwegen, maar komt misschien op iets anders uit dan dat jij doet. En daar is helemaal niks mis mee!