fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Baby Dragen  > Beste Tips voor Dragen in het Vliegtuig of op het Vliegveld
Dragen op het vliegveld

Een absolute aanrader! Ga je op vakantie en neem je het vliegtuig om bij je bestemming te komen? Neem van mij aan: een draagdoek (of andere drager) is een absolute must. Je bespaart jezelf en je gezin veel frustratie en stress. Alles wat je over vliegen met een drager moet weten heb ik voor jou op een rijtje gezet.

Dragen op het Vliegveld

Een draagdoek op het vliegveld is ideaal. En dan bedoel ik: écht ideaal!

Ten eerste, de praktische redenen: Je hoeft niet nog een kinderwagen te duwen naast alle andere bagage. Je hebt je handen dus meer vrij wat op een vliegveld geen overbodige luxe is. Daarnaast vergt een kinderwagen soms wat meer geld en moeite om mee te nemen in het vliegtuig. Een draagdoek vouw je op, stop je in je koffer en klaar is kees.

Daarnaast is het ook fijner voor je kindje. Er zijn volop allerlei prikkels waar een kind onrustig van kan worden, en laat dat nou net datgene zijn wat we liever niet in een vliegtuig willen. De doek zal de prikkels meer filteren waardoor een kind al bij voorhand rustiger is als deze het vliegtuig in stapt. Ook bij vertraging is een draagdoek fijn: je kindje kan gewoon lekker doorslapen.

Hoe zit het met dragen en de beveiligingspoortjes?

Ik heb voor deze vraag een beveiliger op Schiphol geïnterviewd hoe dit precies in zijn werking gaat. Als je door de security poortjes van Schiphol heen gaat moet de doek (of andere drager) eigenlijk altijd af. Als je samen met je partner bent kun je om de beurt door het poortje heen en kun je je kindje “doorgeven”. De doek of draagzaak zal apart (net zoals je handbagage) door de x-ray gaan en kun je daarna weer omdoen.

Wanneer je alleen met je kindje reist moet de doek alsnog af, deze gaat door de x-ray. Omdat niemand je kindje vast kan houden als jij in het poortje staat, hoef je niet door het poortje heen, maar zul je handmatig gefouilleerd worden. Daarna kun je je de doek gewoon weer omdoen.

De uitzondering: Alleen wanneer een doek niet af kan ivm medische redenen (bijvoorbeeld een prematuur kindje, of een ouder die haar kind fysiek niet op de arm zou kunnen dragen) mag hij aangelaten blijven, dan hoef je niet door het poortje maar wordt je met doek en al gefouilleerd.

Dragen in het Vliegtuig

De nachtmerrie van elke ouder: in het vliegtuig opgesloten zitten met een huilend kind en honderd geïrriteerde gezichten van medereizigers op jou gericht. Ik introduceer jullie: de draagdoek! Vaak helpt de draagdoek erg goed om kindjes rustig te houden in het vliegtuig. Ze slapen door de warmte en geborgenheid vaak een groot deel van de vlucht (al dan niet de gehele vlucht) door. Voor jou en de rest van je gezin dus een stuk meer ontspannen.

Het is het handigst om op je buik te knopen, zo kun jij eventueel ook nog even je ogen sluiten. Let bij wat oudere kinderen wel op dat de benen voldoende ruimte hebben in de soms wat smalle stoelen.

Wanneer moet je je draagdoek of draagzak af doen in het vliegtuig?

In verband met de veiligheid zijn er een aantal situaties wanneer je de drager af moet doen. Ik heb een purser (eerste leidinggevende stewardess) van KLM eens gevraagd waar je zoal rekening mee moet houden. De baby mag bijvoorbeeld tijdens het opstijgen en het landen niet in de drager zitten en wanneer tijdens de vlucht het “fasten-seatbelt-sein” aangaat moet de baby uit de drager gehaald worden. Daarbuiten mag het kind zoveel als fijn is gedragen worden. Kortom, een prima optie in het vliegtuig dus.

Draagdoek vs Draagzak

Dit is nog wel even een overweging waard: gebruik je tijdens je reis nou een doek of liever een draagzak (zoals een soft-structured-carrier of mei-tai)? Als je nog niet zo ervaren bent met de draagdoek zou ik je eerder een draagzak adviseren. De smalle gangpaden van het vliegtuig geven het knopen namelijk soms een extra uitdaging. De draagzak heeft daarnaast als voordeel dat bij episodes waarbij je kindje vaker in en uit de drager moet gewoon om je heupen kan blijven hangen. Gewoon even de schouderbanen los klikken kind eruit, daarna kind erin en schouderbanen weer vastklikken. Easy as pie!

Ga je een doek gebruiken, neem dan een doek die qua materiaal geschikt is voor verschillende temperaturen. Linnen of bamboe doeken kunnen snel te fris zijn in het vliegtuig terwijl ze bij aankomst in het land van bestemming soms juist heerlijk koel kunnen zijn. Het best is dus om een doek gemaakt van temperatuurregulerend materiaal (zoals katoen, zijde, wol, enz.) te kiezen. Check voor meer gedetailleerde info hierover het artikel wat ik geschreven over de verschillende soorten materialen. Een rekbare doek kan prettig werken, aangezien je hem al vooraf kunt knopen, maar omdat er drie lagen stof om de baby heen zitten kan hij ook wat warm zijn. Een ringsling is als doek in het vliegtuig een zeer geschikte optie. Hij vraagt weinig ruimte om hem om te doen en is een stukje sneller geknoopt dan een geweven of rekbare doek. Voor langere stukken lopen op het vliegveld is hij vaak wat minder geschikt. Conclusie: neem bijvoorbeeld twee doeken mee, eentje om te dragen en de andere in de handbagage.

BONUS: zie jij als moeder soms ook door de bomen het bos niet meer?

Je bent niet de enige (ondernemende) moeder die het idee heeft alleen maar achter de feiten aan te lopen. Misschien herken jij het ook wel: 

  • je hoofd stroomt over van alle dingen die je te doen hebt. Je weet niet waar je mee moet beginnen.
  • Zodra je iets van die overstromende to-do lijst afvinkt komen er weer drie nieuwe in de plaats. Je voelt je moedeloos.
  • Je vergeet continu van alles.
  • Zodra je tijd voor jezelf neemt voel je je schuldig en onrustig, want ja, je hebt wel betere dingen te doen.
  • Ondertussen wordt je lontje steeds korter, je bent moe, voelt je overweldigd en ziet door de bomen het bos niet meer.

Herkenbaar?

In mijn coaching (en in mijn eigen leven trouwens ook) maakte ik (Britte, eigenaresse van The Parent Jungle) gebruik van een fantastische tool die ondernemende moeders op een dieper level helpt naar meer focus: de focusplanner! Naast dat ik zelf heb mogen ervaren hoe fijn het is om duidelijke kaders te schetsen in mijn drukke leven als ondernemer, kreeg ik van de moeders die ik begeleidde ook onwijs positieve reacties. 

Ze merkten dat ze:

  • Meer focus hadden
  • Ervaarden meer rust, overzicht en grip
  • Balans tussen hun verschillende rollen als vrouw, partner, onderneemster en moeder
  • En hadden energie omdat het eindelijk lukte echt iets voor zichzelf te doen.

Inmiddels heb ik de tool gratis beschikbaar gemaakt voor iedere ondernemende moeder die op zoek is naar meer focus, je kunt hem hieronder gemakkelijk aanvragen via het formulier.

Ik hoop dat hij jou net zo gaat helpen als de moeders die je voor zijn gegaan!