fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Baby Dragen  > Voordelen van het dragen van je baby
voordelen van dragen

Dragen biedt onwijs veel lichamelijke en psychische voordelen voor zowel jou als je kindje. Ik heb de voordelen in dit artikel voor je uitgestippeld. Door mijn achtergrond als verloskundige ben ik erg kritisch op de bronnen van de informatie die ik met jullie deel. Ik heb daarom de punten onderbouwd met wetenschappelijke literatuur. De gebruikte onderzoeken kun je in het artikel terug vinden zodat je het zelf ook nog even na kunt lezen als je dat fijn vind.

Minder huilen

Baby’s die gedragen worden huilen significant minder in vergelijking met kinderen die niet gedragen worden. Meerdere onderzoeken onderbouwen dit. Zoals een onderzoek uit Amerika waar 100 moeders aan deelnamen. De moeders hielden allemaal een dagboek bij. De studie toont aan dat rond 6 weken na de geboorte (rond de zogenaamde “huil-piek”) kinderen die gedragen worden 43% minder huilden dan kinderen die niet gedragen worden. Prachtige cijfers!
Ook zijn er onderzoeken gedaan de reden van deze daling. Een studie uit Japan heeft hier onder andere naar gekeken. Zij vermoeden dat er allerlei mechanismen worden “aangezet” wanneer de baby gedragen wordt. Deze mechanismen worden geactiveerd door de warmte van je huid, het geluid van je stem, je hartslag en door het wiegen tijdens het dragen, wat een kalmerend effect geeft en dus een verlaging in het huilen.

“Kinderen die worden gedragen huilen rond 6 weken na de geboorte 43% minder dan kinderen die niet gedragen worden

Meer oxytocine: verbetert borstvoeding, bevorderd de binding en verlaagt stress

Als verloskundige kan ik over dit onderwerp uren praten (of nou ja, schrijven in dit geval)! Het wonder-hormoon oxytocine brengt namelijk zoveel voordelen met zich mee voor jou en je kindje. Uiteraard heb ik me voor nu even bij de belangrijkste gehouden.

Oxytocine is een hormoon dat je aanmaakt in verschillende situaties: tijdens de bevalling, tijdens het vrijen (jaja, multi-functioneel hormoon) en tijdens de borstvoeding. Door het hechte contact met je kindje tijdens het dragen zorgt dit ook voor een verhoging in het oxytocine level. Onderzoek bewijst in deze situatie de volgende voordelen voor jou:

  • Het bevorderd het toeschiet reflex bij de borstvoeding
  • Laat de baarmoeder licht samen trekken zodat deze na de bevalling sneller weer op zijn oude plek terug is (verlaagt op deze manier ook de hoeveelheid bloed na de bevalling)
  • Verlaagt gevoelens van angst
  • Verlaagt bloeddruk
  • Verlaagt het stress hormoon (cortisol)
  • Verhoogt sociale interactie

Ook je kindje maakt meer oxytocine aan. Onderzoek laat zien dat kinderen die meer hecht contact (of huid-op-huid contact) met de ouders hebben de volgende voordelen ervaren:

  • Verlaagt het stress hormoon (cortisol)
  • Beïnvloed in positieve wijze de binding tussen moeder en kind
  • Kinderen groeien sneller (zie ook het boek “A Baby Wants to be Carried” van Evelin Kirkilionis)
  • Verbetering in ontwikkeling

Verbeterde Fysieke Ontwikkeling

Doordat kinderen een verticale houding hebben tijdens het dragen, worden ze gemotiveerd hun spieren in hun nek, rug en heupen meer te gebruiken. Het dragen traint het kind dus op een veilige manier in het tempo van het kind. De ultieme baby sportschool dus. In een studie uit Amerika worden Afrikaanse kinderen (die per definitie zeer frequent gedragen worden), vergeleken met Westerse kinderen. De resultaten zijn verbazingwekkend: de kinderen die gedragen worden kunnen hoofd significant eerder stabiliseren en controleren dan kinderen die niet gedragen worden!

Ook wordt op het balans-systeem (ofwel het proprio-vestibulaire systeem) van een gedragen kind beroep op gedaan. Dit verbetert de coördinatie van een kind. Zo is dit principe getest in een onderzoek waarbij er 3 tot 13 maanden oude baby’s twee keer per week, gedurende vier weken in een bureaustoel (uiteraard rustig) werden rond gedraaid. Deze groep kinderen werd vergeleken met kinderen die dit niet hadden gedaan. De groep die op de stoel had gezeten konden fysiek veel meer. Ze waren beter in zitten, kruipen, staan en lopen. Wat ook nog interessant was in deze studie: er deed een tweeling van 3 maanden mee. De ene deed mee in de “bureau-stoel-groep” terwijl de ander in de “normale” groep zat: de tweeling in de “bureau-stoel-groep” kon zijn hoofd al omhoog doen en zonder hulp blijven zitten, terwijl de andere net beginnend zijn hoofd begon op te tillen. Conclusie: het dragen draagt positief bij aan de fysieke ontwikkeling van een baby.

Het dragen draagt positief bij aan de fysieke ontwikkeling van een baby.


Ook de groei van de baby wordt bevorderd doordat de baby minder energie kwijt is aan huilen of bijvoorbeeld zijn warmte te reguleren. Onderzoek toont aan dat baby’s die gedragen worden daardoor meer in gewicht aankomen (in de positieve zien) en dus sneller groeien. Overigens, in dit onderzoek kregen beide groepen dezelfde hoeveelheid voeding, alleen de kinderen die gedragen werden konden hun energie meer focussen op het groeien (artikel gaat hieronder verder).

Verbeterde Mentale Ontwikkeling

Even terug naar onze voorouders, de apen. Dit verrast je vast niet, maar deze hadden geen kinderwagen tot hun beschikking. Zij droegen hun jongen dus overal mee naar toe. Wanneer een jong alleen werd gelaten gaf dit het jong direct een onveilig gevoel en de eerste reactie van het jong zal zijn om te gaan huilen. Of eigenlijk dus roepen om hulp. Het moeder instinct van de apen springt direct aan en zal het jong oppakken. Goed, terug naar het heden. Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een kind in een winkelcentrum begint te huilen. Je eerste instinct is omkijken om te zien wat er aan de hand is, heeft het “jong” hulp nodig? Als het je eigen kind zou zijn, is daarna je reactie om het op te pakken en bij je te houden. De instincten zijn dus nog intact. Dragen biedt dus veiligheid en bescherming voor een baby, welke een zeer belangrijke basis vormt voor een kind. Een draagdoek geeft deze veiligheid en dit brengt twee grote voordelen met zich mee.

Ten eerste, hij zorgt dat een kind de wereld kan zien en ontdekken vanuit jouw hoogte (in plaats van in een wagen). Dit heeft onder andere als voordeel dat de hersenen sneller verbindingen maken tussen synapsen doordat het kind in de doek meer geprikkeld wordt (dit komt overigens ook door het huid-op-huid contact). Wat nog niet wetenschappelijk bewezen is, maar wel aanwijzingen voor zijn, is dat kinderen sneller zouden kunnen praten door het dragen. Dit zou komen omdat zij mimiek van zowel jou als andere mensen beter kunnen zien vanuit een gedragen positie. Een kind krijgt ook sneller inzicht in sociale processen. En door het gevoel van veiligheid zou je het kind ook een meer positief zelfbeeld geven. Dit zijn voor nu nog matig onderzochte theorieën, maar worden hopelijk later krachtiger onderbouwd.

Ten tweede, de doek biedt aan de andere kant ook weer een filter. Als een kind moe is valt hij in slaap en zal de doek hem afschermen tegen de buitenwereld. Ook kunnen mensen van buitenaf minder makkelijk in de doek “graaien” dan in een kinderwagen, zeker op hele drukke plekken erg prettig voor zowel jou als je kindje. Ook tegen het weer is een doek een mooie bescherming.

Praktische Voordelen

Laten we de praktische kant ook vooral niet vergeten. Want hoe handig is het dat jij je handen volledig vrij hebt tijdens het dragen?! Dat je kunt werken, lezen, lopen en nog veel meer zonder dat je één of twee handen kwijt bent aan het tillen van je kind. Zeker tijdens een huil uurtje handig dat terwijl jij je kind in de doek hebt en troost, je ondertussen de rest van het gezin kan onderhouden.

Wat ook nog een zeer “leuk” voordeel is, is dat sommige draagdoeken zo mooi zijn dat ze een ware accessoire voor je outfit kunnen zijn! Een echt fashion-statement.

Ook niet telkens een kinderwagen in en uit elkaar hoeven vouwen kan een zeer prettige bijkomstigheid zijn. Uiteraard heb je in plaats daarvan het knopen, maar als je een beetje geoefend bent zal dit uiteindelijk weinig tijd in beslag nemen. En by the way, een draagdoek is een stuk makkelijk om in je tas te doen dan een kinderwagen.

Het laatste praktische voordeel wat echt nog benoemd moet worden is de laagdrempeligheid van de draagdoek. Huilen? In de draagdoek! Krampen? In de draagdoek! Slapen? In de draagdoek! Overal, bij iedere weersomstandigheid kun je dragen, letterlijk.

Tot Slot:

Als laatste noot: ook als dragen niet voor jou is, is dit goed. De ene ouder/baby vind het fijner dan de ander en daar is niks mis mee. Hierboven heb ik de bewezen voordelen van het dragen uiteengezet. Het is niet zo dat als je je kind niet draagt dit slecht is of dat je kind dan bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand krijgt of zoiets dergelijks. Je doet als ouders wat je kunt, met de beste intenties!

Kun je wel wat meer focus gebruiken als moeder?

Als mom-coach focus ik mij op ondernemende moeders die naast hun bedrijf en het moederschap ook vooral graag ruimte voor zichzelf blijven houden. Speciaal voor die moeders heb ik een onwijs gave tool gemaakt die ik tijdens mijn coaching gebruik: de Focusplanner! Tegenwoordig heb ik hem ook gratis beschikbaar gemaakt voor iedere moeder en er een gratis video-training bij gemaakt zodat jij hem zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. De gratis focusplanner vraag je gemakkelijk aan via onderstaand formulier, heel veel plezier ervan!