

Dit artikel is geschreven door Marjan, van Borstvoeding Waterland
Lactatiekundige IBCLC en al meer dan 20 jaar doktersassistente bij een verloskundige praktijk. Zit je met een vraag, heb je hulp nodig (borst of fles) of wil je gewoon wat ondersteuning weet dan dat je me altijd mag bellen. Ik wens jullie een mooie borstvoedingservaring!
Je hebt een borst en een apparaat, maar dan? Heb je nog nooit gekolfd of ben je op zoek naar manieren om zo optimaal mogelijk te kolven? Er zijn veel tips en tricks om effectiever te kolven. Ik hoop in dit artikel al je vragen omtrent kolven te kunnen beantwoorden.
Kolven is iets wat de meeste moeders tegenkomen wanneer ze “opstartproblemen” hebben, een middagje willen winkelen, gaan werken of wanneer voeden aan de borst niet mogelijk is of niet gewenst en je wel moedermelk wilt blijven geven. Bij iedere situatie past een andere kolf. In de kraamweek gaat de voorkeur vaak uit naar een huurkolf (dubbelzijdig elektrisch). Maar je kunt ook kolven met de hand, met een handkolf en enkelzijdig of dubbelzijdige elektrisch.
Kolven met de hand
Kolven met de hand ofwel kolven met de Marmet techniek is een techniek waarmee je met wat oefenen makkelijk melk uit de borst kunt halen. Deze techniek werkt erg goed de eerste paar dagen als er nog colostrum is. Wanneer je na elke voeding even met de hand kolft en de druppels colostrum opvangt op een lepeltje heeft je kindje meer melk en je stimuleert extra de borsten.
Silicone Borstkolf
Deze kolf kun je gebruiken om tijdens het voeden wat extra melk af te kolven. Dit stimuleert de productie en je kunt de extra melk geven als het nodig is. Bij een ruime productie kan het echter een overproductie in de hand werken dus alertheid bij gebruik is noodzakelijk.
Kolven met een Handkolf
Bij in principe elk merk handkolf zit er een soort handvat die je heen en weer moet bewegen. Dit heen en weer bewegen zorgt voor drukverschil en laat de moedermelk lopen. Je kunt zelf wat sneller knijpen om een toeschietreflex op te wekken en dan weer wat langzamer of even vasthouden om de melk door te laten lopen. Het lukt niet elke vrouw om zo goed te kolven.
Kolven met een elektrische kolf (enkel- of dubbelzijdig)
Elektrische kolven hebben over het algemeen allemaal een fase om de toeschietreflex op te wekken en een fase voor kolven. Sommige kolven en tegenwoordig ook een derde fase, die de borst nog leger kan maken.
Hoe zorg je dat je effectief kolft?
Bij veel moeders gaat kolven goed, er zijn echter ook moeders waarbij het niet zo makkelijk gaat. Vaak wordt de schuld aan de moedermelkproductie gegeven, maar het kan ook heel goed de (soort) kolf zijn of bijvoorbeeld een foute maat borstschild. Positief nieuws is dat je kolven vaak kunt leren. Door middel van kolven kun je niet zien wat een kind drinkt alleen wat je kolft.
Tips voor effectief kolven:
- Zorg voor een veilige omgeving en een comfortabele houding voor meer ontspanning.
- Masseer ligt de borsten voor het stimuleren van de doorbloeding, hierdoor ontstaat er een effectievere toeschietreflex.
- Verwarm de borst voor om de bloedtoevoer te stimuleren en de melk makkelijker te laten stromen.
- Gebruik de juiste maat borstschild voor een comfortabeler gevoel en een betere melkstroom.
- Pas borstcompressie toe voor een effectievere toeschietreflex en meer melk (als dat nodig is)
- Kolf naast je kindje (bijvoorbeeld bij opname van je kind) en/of speel filmpjes af van je kind tijdens het kolven.
- Speel met je kolf. Kijk of het helpt de kolf nogmaals naar toeschieten te zetten of het vacuüm harder of zachter te zetten (let op het mag geen pijn doen!).
- Er bestaat geen perfecte tijdsduur voor kolven. Je kolft door tot het stopt met druppelen of je genoeg melk hebt.
- Clusterkolven, gedurende een periode bijvoorbeeld 1 uur vaak kort kolven volgens een bepaald tijdschema.
- Lukt het niet om een toeschietreflex op te wekken met een kolf valt de Oxytocine neusspray te overwegen. Oxytocine zorgt voor een toeschietreflex. De neusspray is te verkrijgen op recept via de verloskundige of huisarts.
Voorraad opbouwen
Veel moeders willen graag wat melk achter de hand hebben voor het geval dat of voor starten met werken. Houdt wel in de gaten dat je niet een vriezer vol nodig hebt. Er zijn verschillende manieren van kolven om een voorraad moedermelk op te bouwen. Hormonaal gezien zit er in de ochtend meer melk als “voorraad” in de borst. Het handigste is hier gebruik van te maken. Je kunt dan na een ochtendvoeding beide borsten nakolven. Alleen wanneer je een kindje hebt dat zich in de ochtend vaak meldt voor wat voedingen achter elkaar is dit lastig en is een ander tijdstip beter. 100ml extra kolven op een dag (terwijl je je kindje ook voedt) is veel!
Informatie over bewaren van moedermelk is te vinden op La Leche League.
Ook heb ik een artikel geschreven over flesvoeding, hierin staat informatie over hoeveelheden en hoe je de fles het beste kunt geven.
Ga je op zoek naar een kolf laat je goed informeren en probeer verschillende kolven uit om jouw juiste kolf te vinden! Oftewel plan een “kolfconsult“.
Ik hoop je zo meer inzicht te hebben gegeven over borstvoeding in de eerste 24uur na de bevalling. Heb je hier vragen over? Stel ze hieronder of stuur een mailtje naar info@theparentjungle.nl