fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Baby  > Wanneer je kind niet goed uit de borst of fles drinkt
Fles weigeren

Dit artikel is geschreven door Bregje Hollanders van Kinderlogopedie Heemskerk

Mijn naam is Bregje Hollanders, (preverbaal) logopedist en praktijkhouder van de Praktijk voor Kinderlogopedie Heemskerk. Ik ben gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van complexe spraak- en taalstoornissen bij (zeer jonge) kinderen, preverbale logopedie (eet- en drinkproblemen bij baby’s en zeer jonge kinderen) en logopedie bij kinderen met het Syndroom van Down of andere ontwikkelingsproblematiek.

Als een kindje problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel, het drinken uit een beker of het leren kauwen kan preverbale logopedie gegeven worden. De jeugd-, kinder-, of huisarts al eerst bekijken of er geen medische oorzaak voor de voedingsproblemen aanwezig is, voordat er doorverwezen wordt naar een preverbaal logopedist. Een preverbaal logopedist heeft een specifieke opleiding gevolgd op het gebied van eet- en drinkproblemen bij baby’s en zeer jonge kinderen. De preverbaal logopedist zal over het algemeen de baby of het kindje thuis behandelen. 

Wanneer je kindje moeite heeft met drinken uit de borst

Vanaf de geboorte zijn alle reflexen aanwezig bij de baby. Het duurt echter wel een paar dagen voor de baby goed uit de borst kan drinken. Hij moet dit immers nog leren. De verloskundige, kraamhulp of verpleegkundige in het ziekenhuis biedt hierbij ondersteuning. Indien er problemen zijn omtrent de borstvoeding, kan de lactatiekundige onderzoek doen en gericht adviseren. 

Als het de baby door motorische problemen (bijvoorbeeld een lage spierspanning bij het Syndroom van Down), anatomische afwijkingen (zoals bijvoorbeeld een lip, kaak en/of gehemeltespleet) of problemen met de coördinatie van het zuigen, ademen en slikken niet lukt om goed uit de borst te drinken, kan de preverbaal logopedist ondersteuning bieden. Er wordt dan, eventueel in samenwerking met de lactatiekundige, breder gekeken naar de voedingshouding en de mogelijkheden om de mondmotoriek te stimuleren. Soms moet het zuigen eerst geoefend worden, bijvoorbeeld middels ‘fingerfeeding’. Ontstaan er dus problemen met het drinken uit de borst, wacht niet te lang en neem contact op met een lactatiekundige en/of een preverbaal logopedist.

Drinken uit de fles moet een kindje ook leren

Het drinken uit de fles moet ook geleerd worden door de baby. Net als bij de borstvoeding duurt dit ook een aantal dagen. Soms heeft een kindje moeite met de coördinatie, hij kan zich bijvoorbeeld veel verslikken, raakt snel vermoeid tijdens het drinken of hij pakt de speen niet goed. Ook kan kokhalzen en/of spugen voorkomen. Blijven deze problemen aanhouden, dan kan een preverbaal logopedist onderzoek doen naar de reflexen, de coördinatie van het zuigen, slikken en ademen, de zuigkracht/zuigreeksen van de baby en naar de voedingshouding. Op basis van dit onderzoek zal advies worden gegeven over de manier van aanbieden, de voedingshouding en eventueel het aanpassen van de maat/vorm van de speen of een andere fles.

Wat is belangrijk bij het aanbieden van de fles:

  • Kies een fijne, ontspannen houding voor jezelf en de baby. De baby moet gemakkelijk de fles kunnen drinken. Denk daarbij ook aan de hoofdhouding. Het slikken gaat gemakkelijker met een ‘lange nek’, met de kin ietsje naar de borst gericht. 
  • Houd de fles schuin, zodat de speen gevuld blijft met voeding. Zo ontstaan er geen luchtbellen in de speen. Door teveel lucht mee te slikken, krijgt de baby last van boeren en krampjes. Bij kunstvoeding is het belangrijk om bij het mengen niet te schudden (ook dan ontstaan luchtbellen), maar te roeren.
  • Een voeding duurt ongeveer 20-30 minuten. Gaat de voeding te snel, dan is de opening in de speen misschien te groot. Hierdoor kan de baby ook weer lucht mee slikken. 
  • Houd de baby na de voeding even rechtop, zodat hij even kan boeren. Eventueel kan dit ook tijdens een voeding in een pauze-momentje. 

Hoe voorkom je dat je kindje de fles weigert?

Als een baby borstvoeding krijgt, is het wenselijk dat hij ook leert om uit de fles te drinken. Zo kan de andere ouder/opvang/oppas de fles geven, als moeder aan het werk is. Of de borstvoeding wordt op een gewenst moment afgebouwd. Het is belangrijk om het drinken uit de fles tijdig te oefenen om ‘fles weigeren’ te voorkomen. Hieronder enkele tips:

  • Begin als de baby 4-6 weken oud is met een oefenflesje
  • Geef het flesje op een voedingsmoment, dus als de baby aangeeft dat het honger heeft
  • Oefen om de dag met een fles, dus 1x per 2 dagen 
  • Als de baby moeite krijgt met de fles, oefen dan meerdere flesjes op die dag

Als de baby niet meer weet hoe hij uit een flesje moet drinken, neem dan contact op met de jeugdarts voor een verwijzing naar een preverbaal logopedist. 

Is het gebruik van een fopspeen erg?

Een fopspeen heeft verschillende voordelen; het werkt rustgevend en pijnstillend. En een fopspeen helpt bij het in- en doorslapen. Voor prematuur geboren baby’s en kindjes met sondevoeding helpt de speen ook om te leren zuigen aan de borst of uit de fles. 

Het zuigen op een fopspeen wordt al snel een gewoonte, met name na het eerste levensjaar. Daarom is het belangrijk om hier “verantwoord” mee om te gaan. Kijk voor informatie over verantwoord speen-gebruik op de website van collega preverbaal logopedist Maaske Treurniet (klik hier).

Problemen met een te strakke tongriem of lipbandje

Problemen met de borst- of flesvoeding kunnen ook ontstaan door een te strak tongriempje of lipbandje. Dit wordt vaak al bekeken in de kraamweek, maar kan ook pas later opvallen. Sowieso zal een preverbaal logopedist hier tijdens haar onderzoek ook naar kijken, maar ben je daar nog niet onder behandeling kun je dit ook laten controleren door een lactatiekundige of huisarts. Indien nodig wordt je doorverwezen naar een specialist die gespecialiseerd is in de behandeling van te strakke tongriempjes en lipbandjes. Op www.tongriem.com vind je hierover uitgebreide informatie. 

Wanneer je kindje sondevoeding krijgt

Soms gaat een pasgeboren baby naar huis met een sonde omdat hij nog niet (volledig) zelfstandig kan drinken. Dit kan komen door prematuriteit of omdat het kindje door andere (medische) omstandigheden nog onvoldoende mond-motorische mogelijkheden heeft om zelf te drinken. De preverbaal logopedist kan ondersteuning bieden bij het opstarten of verder stimuleren van de borst- of flesvoeding en het afbouwen van de sondevoeding. De preverbaal logopedist heeft daarover altijd nauw contact met de kinderarts (en de diëtist). 

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Preverbale Logopedie www.nvpl.nl kun je meer informatie vinden over preverbale logopedie. Ook staat op deze website een zoekkaart voor een preverbaal logopedist in de buurt.

Op zoek naar meer focus, rust en balans in jouw leven als moeder?

Je bent niet de enige ondernemende moeder die het idee heeft alleen maar achter de feiten aan te lopen. Misschien herken jij het ook wel: 

  • je hoofd stroomt over van alle dingen die je te doen hebt. Je weet niet waar je mee moet beginnen.
  • Zodra je iets van die overstromende to-do lijst afvinkt komen er weer drie nieuwe in de plaats. Je voelt je moedeloos.
  • Je vergeet continu van alles.
  • Zodra je tijd voor jezelf neemt voel je je schuldig en onrustig, want ja, je hebt wel betere dingen te doen.
  • Ondertussen wordt je lontje steeds korter, je bent moe, voelt je overweldigd en ziet door de bomen het bos niet meer.

Herkenbaar?

In mijn coaching (en in mijn eigen leven trouwens ook) maakte ik (Britte, eigenaresse van The Parent Jungle) gebruik van een fantastische tool die ondernemende moeders op een dieper level helpt naar meer focus: de focusplanner! Naast dat ik zelf heb mogen ervaren hoe fijn het is om duidelijke kaders te schetsen in mijn drukke leven als ondernemer, kreeg ik van de moeders die ik begeleidde ook onwijs positieve reacties. 

Ze merkten dat ze:

  • Meer focus hadden
  • Ervaarden meer rust, overzicht en grip
  • Balans tussen hun verschillende rollen als vrouw, partner, onderneemster en moeder
  • En hadden energie omdat het eindelijk lukte echt iets voor zichzelf te doen.

Inmiddels heb ik de tool gratis beschikbaar gemaakt voor iedere ondernemende moeder die op zoek is naar meer focus, je kunt hem hieronder gemakkelijk aanvragen via het formulier.

Ik hoop dat hij jou net zo gaat helpen als de moeders die je voor zijn gegaan!