All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Borstvoeding  > Borstvoeding binnen 24 uur na de bevalling
borstvoeding baby

Marjan Muhren

Dit artikel is geschreven door Marjan, van Borstvoeding Waterland

Lactatiekundige IBCLC en al meer dan 20 jaar doktersassistente bij een verloskundige praktijk. Zit je met een vraag, heb je hulp nodig (borst of fles) of wil je gewoon wat ondersteuning weet dan dat je me altijd mag bellen. Ik wens jullie een mooie borstvoedingservaring!

Je gaat borstvoeding geven aan je kindje en daarmee geef je je kindje een optimale start in het leven. Dan komt de dag dat je gaat bevallen, je krijgt je kindje voor de eerste keer in je armen en dan? Wat kun jij verwachten en wat verwacht je kindje van jou? Nieuw leven brengt nieuwe vragen met zich mee en in dit artikel ga ik proberen er al zoveel mogelijk te beantwoorden.

De eerste ontmoeting: het “gouden uur”

Huid-op-huidcontact direct na de geboorte zorgt ervoor dat een kindje rustig kan wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Terwijl je baby lekker warm blijft bij je op de huid, rusten jullie samen uit van de bevalling. En wat is het gaaf om je kindje in de ogen te kijken. We weten dat baby’s het eerste uur heel alert en wakker zijn en gaan aangeven dat ze voeding willen. Jullie mini-mensje werkt op voedings- en drinkreflexen maar heeft misschien wel wat hulp nodig om bij de tepel te komen. En dat is prima. Een goed begin is het halve werk. Wanneer een kindje de eerste voeding (colostrum) aan de borst kan drinken kan hij/zij het daarna makkelijker herhalen. Na het eerste uur (of beter gezegd: na de eerste voeding) vinden alle verdere onderzoeken door de verloskundige of arts plaats. Krijg je een keizersnede? Ook dan is huid-op-huidcontact mogelijk. Na de eerste voeding vallen kindjes vaak diep in slaap. 

Tip: Als het niet mogelijk is om zelf je baby het eerste uur na de bevalling huid-op-huid te krijgen, kan bijvoorbeeld je partner dit overnemen. Zodra het mogelijk is, kan je het huid-op-huid-contact alsnog inhalen. 

Je kersverse baby

Pasgeboren kinderen hebben de behoefte om dicht bij hun ouders te zijn. Vanuit de buik kennen ze namelijk niks anders dan jouw aanwezigheid. Het vasthouden (al dan niet met huid-op-huid-contact), tegen ze praten en glimlachen helpt ze zich veilig en geborgen te voelen. Oxytocine, het “feelgood-hormoon”, dat hierbij vrijkomt heeft een positieve invloed op de hechting, de hersengroei van het kind en op de borstvoeding. Een baby wordt niet geboren met een horloge of gebruiksaanwijzing (was dit maar zo!) en zal zich dan ook willekeurig melden voor een voeding. Je voedt je baby dan op verzoek. Dit is de eerste tijd 8 tot 12 voedingen per 24 uur en gaat dus ook s’nachts door. Zeker in de eerste 24uur kan voeden op verzoek betekenen dat de baby wat langer tussen de voedingen laat. Dit zien we vaker en wordt meestal veroorzaakt door misselijkheid na bevalling.

Er is een verschil tussen tekenen van honger en tekenen van vermoeidheid. Soms is het lastig deze signalen uit elkaar te houden. Als kinderen na een goede voeding weer zoekgedrag laten zien, is dit echter vaak geen honger maar dan juist een teken van vermoeidheid. Afhankelijk van je bevalling en je kindje is het mogelijk dat je het advies krijgt om elke 3 uur of vaker te voeden.

Meer verdieping kun je krijgen door een informatiebijeenkomst over borstvoeding te volgen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je samen met je partner al in de zwangerschap je voorbereid op het geven van borstvoeding, je de kans van slagen van de borstvoeding significant vergroot.

HongersignalenVermoeidheids- of slaapsignalen
Onrust
Zoek- en zuigbewegingen, draaien met het hoofdje
Maaien met armpjes
Handjes naar gezicht brengen
Sabbelen op de handjes
Smakgeluidjes
Openen van mondje als lippen worden aangeraakt
Starende blik of wegkijken
Grimassen
Druk bewegen met armen of benen
Gebalde vuistjes
Jengelen of huilen
Het onderscheid tussen slaap en honger

Je ziet vaak nog geen melk

Het is heel normaal de eerste één a twee dagen na de bevalling geen of weinig melk uit je tepels te zien komen. De hormonen uit de placenta hebben er voor gezorgd dat de borstvoeding negen maanden lang is “geblokkeerd”. Wanneer de placenta is geboren, verdwijnen rustig aan ook deze hormonen en komt de borstvoeding rustig aan op gang. Meestal heb je pas rond dag 3-4 meer productie. De baby is er op “gemaakt” om die eerste tijd het met minder melk te doen. De baby heeft een speciaal soort vet (ook wel het “bruine vet” genoemd) waar hij dan beroep op doet. Schrik er dus ook niet van als je kindje in gewicht wat afvalt. Soms is het nodig om te gaan kolven, wil je hier meer over weten? Klik hier.

Ook is het goed om te weten dat het maagje van de baby in het begin zo groot is als een druif, de baby heeft dus aan heel weinig melk al voldoende. Wil je meer weten over borstvoeding in de eerste week? Klik hier.

Ik hoop je zo meer inzicht te hebben gegeven over borstvoeding in de eerste 24uur na de bevalling. Heb je hier vragen over? Stel ze hieronder of stuur een mailtje naar info@theparentjungle.nl

info@borstvoedingwaterland.nl

Lactatiekundige IBCLC en al meer dan 20 jaar doktersassistente bij een verloskundige praktijk. Zit je met een vraag, heb je hulp nodig (borst of fles) of wil je gewoon wat ondersteuning weet dan dat je me altijd mag bellen. Ik wens jullie een mooie borstvoedingservaring!

No Comments

Post a Comment