All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Borstvoeding  > Borstvoeding: wat te verwachten van de eerste week?
Borstvoeding

Marjan Muhren

Dit artikel is geschreven door Marjan, van Borstvoeding Waterland

Lactatiekundige IBCLC en al meer dan 20 jaar doktersassistente bij een verloskundige praktijk. Zit je met een vraag, heb je hulp nodig (borst of fles) of wil je gewoon wat ondersteuning weet dan dat je me altijd mag bellen. Ik wens jullie een mooie borstvoedingservaring!

Elk kind is uniek. Of het nu je eerste kindje is of niet er komen zoveel nieuwe indrukken op je af. Hoe moet ik reageren op mijn kind? Hoe geef ik mijn kindje voeding? Hoe zie ik of het goed gaat en mijn kindje niets te kort komt? Deze nieuwe ervaring zal met vallen en opstaan gaan. Ik hoop dat deze informatie je kan ondersteunen.  

Ontspanning is het toverwoord

“Ontspanning” is het toverwoord en vaak ook direct het lastigste. Bewonder je baby. Houd je baby dicht bij je in de buurt zodat je snel de lichaamstaal van jouw baby leert kennen. Door te knuffelen ruikt jouw kind je en hoort hij/zij jouw hartslag en wordt alles rustiger. Je kindje kan geen klokkijken, maar laat het merken als hij wil eten, wil knuffelen of aan slapen toe is. Wanneer je op signalen reageert voelt je kindje zich het prettigst. Op deze manier mis je geen voedingsmomenten en zal je kindje reflexmatig de borst te zoeken en goed aanhappen. Je voedt dan op verzoek. Dit kan een paar keer vlak achter elkaar zijn met dan weer een langere periode ertussen. Soms krijg je het advies van zorgverleners om je kind maximaal na 3 of 4 uur te activeren voor een voeding, ook dat is prima. De hoeveelheid colostrum is weinig (paar ml) en dit zorgt ervoor dat de maag van je kindje goed kan oefenen en dat een kindje zich vaak meldt voor voedingen. Colostrum is de allereerste melk, dik en plakkerig en zal uitvloeien op de huid, je ziet dus geen “melk”. De Oxytocine die bij elke voeding vrijkomt zorgt ervoor dat er een “toeschietreflex” ontstaat en dat kindjes bij stijging van de moedermelkproductie makkelijker meer melk kunnen drinken. 

Voeden in zijligging op bed of biological nurturing (buik op buik) zijn ideale voedingshoudingen voor de eerste paar dagen. Heb je een keizersnede gekregen gebruik dan de pijnstilling om ontspannen te kunnen voeden.

De tweede nacht

Meestal rond de tweede nacht “landen” kindjes op aarde en zijn zij een aantal uur erg onrustig. Voor deze onrust kun je je kindje onbeperkt aanleggen. Borstvoeding geven helpt bij onrust. Deze onrust is geen honger, extra voeding geven behalve de borst is dan ook niet nodig. Dit vaker voeden geeft het laatste seintje aan jouw lichaam om snel meer melk te maken. De dag erna zie je dan ook vaak dat er meer voeding komt en dat is super!

De borstvoeding komt meestal rond dag drie na de bevalling

Over het algemeen komt de moedermelkproductie goed op gang vanaf zo’n drie dagen na de bevalling, soms iets eerder en soms iets later. De meeste kindjes komen niets te kort, zeker niet als je je kindje veel bij je houdt en bij elk signaal voedt. Dus actief voedt op verzoek. De meeste kindjes melden zich 8 tot 12 keer in 24 uur. Soms komt een moedermelkproductie niet goed op gang om welke reden dan ook en dan is het mogelijk om dit (tijdelijk) te ondersteunen met (extra) kolven. Je kunt dan na elke voeding nog even nakolven ter stimulans van de hormonen en deze melk extra aan je kindje geven. Je eigen moedermelk is tenslotte optimaal voor jouw kind. Lukt het nog niet om genoeg melk te kolven kun je donormelk of volledige zuigelingenvoeding nr.1 (kunstvoeding) geven.

We weten dat hoe vaker je je borsten activeert en hoe leger ze worden gemaakt hoe meer melk er wordt aangemaakt. Als je kindje niet aan de borst drinkt om welke reden dan ook, dan is kolven noodzakelijk om moedermelk te kunnen geven.  Het is belangrijk goed voor jezelf te zorgen als je borstvoeding geeft, klik hier als je meer wilt weten over wat je het beste kunt eten en drinken als je borstvoeding geeft.

Stuwing

De “stuwing” is een combinatie van meer bloed, meer voeding, maar ook vocht (oedeem), borsten voelen dan vol, hard en zijn soms ook wat pijnlijk of rood. Tijdens deze stuwing drinken kindjes vaak kleine beetjes. Colostrum veranderd naar moedermelk. Heb je een kindje dat iets meer nodig heeft zal deze zich vaker melden voor een voeding of meer drinken per voeding. Stuwing komt snel opzetten en zakt dan langzaam weer weg, meestal zien we stuwing tussen dag 3-5.

Heb je veel last van je borsten dan is er misschien sprake van extreme stuwing. Hierbij zijn de borsten meestal meer opgezwollen vanwege extra vocht (oedeem) in de borsten, soms is er ook sprake van veel melk opgeslagen in de borsten. Er zijn verschillende hulpmiddelen om het vocht uit de borst te trekken, onder andere kompres met koolbladeren. Niet alle hulpmiddelen zullen bij iedere moeder helpen, soms is het uitproberen. Een kraamverzorgster zal hierbij assisteren. Heb je geen kraamzorg dan kun je het altijd vragen aan je verloskundige of aan een lactatiekundige. 

Bij verdenking op te veel voeding in de borsten is het mogelijk de borsten een keer per dag na een voeding verder leeg te kolven. Dit kan met de hand of met een kolf (lees hier meer).

Wanneer de stuwing afzakt en de moedermelkproductie toeneemt gaat een kind meer drinken per voeding en zal vaak dan wat langere tijd tussen de voedingen laten. Je kindje kan goed oefenen met drinken en zal steeds effectiever gaan drinken. Jij krijgt meer handigheid in het omgaan met een baby en leert je kindje goed kennen. Hierdoor raken jullie goed op elkaar ingespeeld. 

Onthoudt de borst is alles voor kindje, zowel voeding als liefde dus aanleggen mag altijd!

Hoe kun je zien dat het drinken aan de borst goed gaat en wat is normaal?

  • Het drinken doet in principe geen pijn. De eerste dagen is wat gevoeligheid te accepteren: de bedoeling is dat dit vanzelf wegzakt als er meer melk is en je tepels meer gewend zijn.
  • Na een paar dagen zijn slokken hoorbaar (zeker bij een toeschietreflex)
  • Borsten voelen leger na de voeding
  • Je kindje meldt zich voor een voeding en is tevreden (en rustig) na een voeding
  • Vanaf dat je kindje 5 dagen oud is zie je dat je kindje weer groeit (alle kindjes vallen de eerste dagen af)
  • Dat de ontlasting van de baby langzaam verkleurt van zwart naar geel.

Door alle nieuwe indrukken kan de eerste periode een heftige periode zijn en dat is normaal. Je hoofd loopt soms over en je kunt je heel instabiel voelen. Het is normaal dat een paar weken duurt voordat je alles onder de knie hebt. En heb je hulp nodig op welke vlak dan ook weet dat die er is. 

Hoe kun je je baby lezen?

Er is een verschil tussen tekenen van honger en tekenen van vermoeidheid. Soms is het lastig deze signalen uit elkaar te houden. Als kinderen na een goede voeding weer zoekgedrag laten zien, is dit echter vaak geen honger maar dan juist een teken van vermoeidheid. Hieronder kun je een lijstje vinden die je mogelijk wat meer inzicht geeft waar je baby behoefte aan heeft.

VoedingssignalenVermoeidheid- of Slaapsignalen
Onrust
Zoek- en zuigbewegingen
Draaien met hoofdje
Maaien met de armpjes
Handjes naar het gezicht brengen en erop sabbelen
Smakgeluidjes
Openen van het mondje als de lippen worden aangeraakt
Starende blik of juist wegkijken
Grimassen
Druk bewegen met armen of benen
Gebalde vuistjes
Jengelen of huilen

Loopt het geven van borstvoeding niet zoals je vooraf had ingeschat of gehoopt, is het pijnlijk, groeit je kindje niet goed door of zijn er andere vragen weet dan dat je altijd bij een lactatiekundige aan de belt kunt trekken. Zoek je andere hulplijnen dan kun je bijvoorbeeld via La Leche League (vrijwilligersorganisatie) vragen stellen aan andere moeders. Ook adviseer ik elke ouders al in de zwangerschap een informatiebijeenkomst over borstvoeding te volgen.

info@borstvoedingwaterland.nl

Lactatiekundige IBCLC en al meer dan 20 jaar doktersassistente bij een verloskundige praktijk. Zit je met een vraag, heb je hulp nodig (borst of fles) of wil je gewoon wat ondersteuning weet dan dat je me altijd mag bellen. Ik wens jullie een mooie borstvoedingservaring!

No Comments

Post a Comment