fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Herstel na de bevalling  > Het verschil tussen Kraamtranen en een Postnatale Depressie
Post natale Depressie

Het mentale herstel na de bevalling is iets waar gelukkig steeds meer aandacht en erkenning voor komt. Want, wel 1 op de 8 vrouwen heeft last van psychische klachten na de bevalling! En soms is het lastig om te herkennen wat hierin nu normaal is en wat niet meer. In dit artikel ga ik je uitleggen wat het verschil is tussen kraamtranen en een Postnatale Depressie.

Wat zijn kraamtranen?

Allereerst is het goed om te weten wat kraamtranen nu precies zijn. Het hebben van kraamtranen is iets heel normaals. Je kunt ze herkennen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of huilbuien en kunnen eenmalig maar ook vaker optreden in de kraamtijd. Meestal zie je ze de eerste week na de bevalling (rond dag 3 t/m dag 5) en gaan ze na een paar dagen ook weer vanzelf over. Kraamtranen worden ook wel “babyblues” genoemd en ze worden veroorzaakt door een combinatie van slaaptekort, fysiek ongemak, hormoonwisselingen en het feit dat er gewoon veel op je afkomt. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt te maken met kraamtranen.

Drie tips bij kraamtranen

  1. Accepteer dat je je even niet goed voelt. Dit is misschien makkelijk gezegd maar kraamtranen horen er simpelweg soms gewoon bij. Door je hier tegen te verzetten voel je je vaak alleen maar slechter.
  2. Plan op dag drie t/m dag vijf na de bevalling geen kraambezoek
  3. Knuffel met je baby. Dit is misschien een beetje een gekke, maar huid-op-huid contact met je kindje verhoogt je oxytocine productie. Oxytocine is een soort hormoon wat (als één van zijn vele uitwerkingen) zorgt voor de verlaging van stress bij zowel jou als je kindje.

Wat is een Postnatale Depressie?

Een postnatale depressie (ook wel postpartum depressie genoemd) is een mentale ziekte die je kunt herkennen aan somberheid, nergens zin in hebben, nergens van kunnen genieten (dus ook niet van de baby), niet willen eten en niet kunnen slapen. Dit gaat niet vanzelf weg en vaak is er (psychologische) hulp nodig om hiervan te genezen. Zo’n 10-15% van de vrouwen krijgt een postnatale depressie. Het komt dus vaker voor dan de meeste van ons denken. Meestal ontstaat een postnatale depressie binnen vier weken na de bevalling. Wil je meer lezen over een postnatale depressie, klik hier.

Wat is dan nu het verschil tussen kraamtranen en een depressie?

Hier nog even de feiten op een rijtje:

  • Kraamtranen komen ongeveer bij 50% van de vrouwen voor, een postnatale depressie 10-15%
  • Kraamtranen zijn normaal en gaan vanzelf weer weg, een postnatale depressie is niet normaal en heb je vaak psychologische vorm van hulp bij nodig
  • Kraamtranen zie je binnen de eerste week na de bevalling, een postnatale depressie in de eerste vier weken na de bevalling
  • Kraamtranen zijn vaak beperkt tot hoe je je voelt over een korte periode of bepaalde aspecten in je leven, een postnatale depressie is vaak groter; je kunt van helemaal niks meer genieten en je hele leven voelt zinloos/verdrietig/negatief.

Ik hoop je hiermee wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over de verschillen tussen kraamtranen en een postnatale depressie. Mocht je het idee hebben dat je een postnatale depressie hebt, wacht dan niet af! Het gaat namelijk niet vanzelf weg. Je kunt altijd aan de bel trekken bij je huisarts of je verloskundige. Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het mij weten onderaan deze pagina bij de comments.