Dit artikel is geschreven door Renate Dik van Fysio Centrum Zaanland
Mijn naam is Renate Dik, als geregistreerd bekkenfysiotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut MSc ben ik werkzaam bij Fysio Centrum Zaanland en BekkenFysiotherapie Alkmaar. Het overdragen van kennis en goede zorg op maat zijn belangrijk voor mij.
Zwangerschap en bevalling zijn bekende risicofactoren voor het ontstaan van ongewild urineverlies (ofwel urine incontinentie). Uit een groot onderzoek is aangetoond dat 41% van de zwangere vrouwen ongewild urineverlies heeft. De kans op het krijgen van klachten van je bekkenbodem na de bevalling nemen toe als je:
- Voor of tijdens de zwangerschap al last hebt van ongewild urineverlies of een verzakking.
- Met de bevalling een (sub)totaal ruptuur krijgt
- Bevalt met een vacuĆ¼mpomp of tang
- Langer dan een uur moet persen
- Baby meer dan 4000 gram weegt bij de geboorte
De verschillende vormen van urineverlies:
Er zijn verschillende vormen van urineverlies:
- Stress urine-incontinentie (of inspanningsincontinentie): verlies van druppels of scheutjes urine bij een plotselinge verhoging van de druk in de buik, die veroorzaakt wordt door lachen, hoesten, tillen en inspannende lichaamsbeweging.
- Urge urine-incontinentie (ook wel aandrang incontinentie) bij deze vorm van incontinentie is er sprake van heftige aandrang om te plassen die gevolgd wordt door urineverlies. De hoeveelheid urine die dan verloren wordt is vaak de volledige blaasinhoud. Ook kan een mengvorm van deze 2 soorten urineverlies optreden.
In de zwangerschap is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies stress urine-incontinentie (63%) Een kwart van de vrouwen heeft last van dagelijks urineverlies. Dit komt door de druk van kind en baarmoeder op de bekkenbodem en door de bevalling waarbij de bekkenbodem uitrekt en soms beschadigd kunnen klachten ontstaan van bekken en bekkenbodem.
Wat kun je er tegen doen?
In de zwangerschap kun je er al laagdrempelig voor kiezen om contact op te nemen met een bekkenbodem-fysiotherpeut. Zij geeft je oefeningen die kunnen helpen met het versterken van de spieren in je bekkenbodem. Na de bevalling kun je al vanaf vier dagen na de bevalling rustig beginnen met het doen van oefeningen. Klik hier voor meer informatie.
Heb je na de bevalling klachten van overmatig urineverlies, ontlastingsverlies, windjes niet kunnen ophouden, obstipatie, aanhoudende pijnklachten of een (gevoel) van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen? Dan is het zinnig en nuttig om je bekkenbodem te laten controleren door een professional. Deze kun je vinden via www.bekkenfysiotherapie.nl. De NVFB heeft een website ontwikkelt voor een postpartum-consult. www.bekkenbodemcheck.nl. Als je langer dan zes weken geleden bevallen bent kun je op de site een vragenlijst invullen. Er wordt gekeken naar de antwoorden die je invult en je krijgt dan een advies dat bij jou past
Ongewenst verliezen van ontlasting:
We praten er minder over maar ook het niet tegen kunnen houden van windjes of ongewild ontlastingsverlies kan na de bevalling bij 1 op de 4 vrouwen voorkomen. Ook hier geldt dat het goed is om met de bekkenbodemoefeningen te doen.