fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Herstel na de bevalling  > Wat is Diastase en hoe ga je hiermee om?
Diastase na de bevalling

Dit artikel is geschreven door Mom in Balance.

Mom in Balance

Mom in Balance is dé specialist op het gebied van outdoor workouts voor zwangeren, hersteltraining na de bevalling en total body workouts voor vrouwen. Mom in Balance is er voor iedere fase van het moederschap en weet precies wat het lichaam nodig heeft. Zo werk je aan de beste versie van jezelf! Wil je een keer een proefles meedoen? Met de kortingscode JUNGLEXMIB boek je een gratis proefles bij jou in de buurt.

Tijdens de zwangerschap wijken je buikspieren om ruimte te maken voor je groeiende baby. Het uiteen wijken van de rechte buikspieren (rectus abdominis) op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat (linea alba) die de rechte buikspieren met elkaar verbindt noem je een diastase. 

Verschillende Soorten Diastase

De core

De rechte buikspieren vormen samen met de andere buikspieren een onderdeel van de core. De core is het centrum van je lichaam van waaruit alle bewegingen worden mogelijk gemaakt. De core bestaat uit:

  • Het diafragma, belangrijk bij de ademhaling
  • De buikspieren
  • De rugspieren
  • De bekkenbodem

Deze spieren vormen als het ware het ‘korset’ van je lichaam en beschermen de inwendige organen en ruggengraat. Daarnaast stabiliseren ze het lichaam, daardoor heb je meer controle over je lichaamsbewegingen. Als je een diastase hebt, werkt je core niet optimaal.

Herstel na de bevalling 

Als je pas bevallen bent, is er vaak nog steeds sprake van een diastase. Niet alleen is er dan nog ruimte tussen de rechte buikspieren, ook merk je dan vaak dat de spieren van de core niet goed met elkaar samenwerken door de extra ruimte tussen de rechte buikspieren. Hierdoor kan je overbelasting krijgen van bepaalde spiergroepen en dit kan leiden tot bijvoorbeeld lage rugklachten, bekkenklachten en obstipatie. Het kan wel tot zes maanden duren voordat de core weer optimaal functioneert. Mocht de samenwerking van de spieren in de core en het herstel van de diastase niet vanzelf gaan of ontstaan er klachten, dan is het goed om naar een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut te gaan.

Oefening na de bevalling 

Het is belangrijk weer een goede functie van de spieren van de core terug te krijgen na de bevalling. Het helpt hierbij om de diepe dwarse buikspier te kunnen aanspannen en te kunnen integreren in dagelijkse activiteiten. Omdat de diepe dwarse buikspier en de bekkenbodem onderdeel zijn van de core en samenwerken, stimuleert aanspanning van de een, aanspanning van de ander. Door het trainen van de diepe dwarse buikspier wordt dus je hele core sterker. De onderstaande oefening kan je direct na de bevalling doen. Je kunt gelijk beginnen met het trainen van deze spier.

Het trainen van je diepe dwarse buikspier:

  • Ga op je rug liggen met je rug en bekken in een neutrale positie en houd een lichte holling in je onderrug.
  • Adem uit, span de bekkenbodem aan om spanning in de diepe dwarse buikspier te creëren. Dit is een lichte aanspanning die je diep in de onderbuik voelt.
  • Houd je aanspanning een tot twee seconden vast en ontspan daarna vijf seconden.
  • Herhaal tien keer.
  • Opbouwen? Doe drie keer een set van tien herhalingen.

Meer weten? 

Mom in Balance schreef een uitgebreide blog over een diastase en hoe je de diastase check zelf kan uitvoeren. Je leest het op hun blog. Ook kun je meer lezen over sporten na de bevalling in dit artikel.

Boek een gratis proefles bij Mom in Balance

Mom in Balance biedt een Back in Shape programma aan. Een opbouwend sportprogramma voor een verantwoord eerste herstel na je bevalling. Met Mom in Balance sport je samen met andere moeders uit de buurt in de frisse buitenlucht. Zodat jij je weer energiek en sterk gaat voelen!

Met de kortingscode JUNGLEXMIB boek je een gratis proefles bij jou in de buurt. Wat houdt je nog tegen?!