All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Fysiek Herstel  > Wat kun je het beste eten in de Kraamtijd?
voeding kraamtijd

Dit artikel is geschreven door Rowana, van Rowana Eating

Sinds twee jaar gewichtsconsulente en help jou graag met afvallen, aankomen en/of je levensstijl te veranderen. Als je een druk leven leidt is het makkelijk te vergeten goed voor jezelf te zorgen. Ik ben er om je te helpen de balans stap voor stap weer terug te vinden.

Negen maanden lang heb je jouw baby gedragen en nu is het zo ver, je bent bevallen van een prachtig kindje! Wat een super prestatie! De bevalling heeft jou veel energie gekost dus is het tijd om aan te sterken en daarom wil je zo goed en gezond mogelijk eten in deze hectische periode. Misschien ga je borstvoeding geven of heb je tijdens de bevalling veel vocht en bloed verloren. Dan is het belangrijk om je lichaam weer te voorzien van ijzerrijke voeding en vocht.  Maar wat moet je dan eten en drinken? Want als kersverse ouders heb je handen en tijd tekort: tussen de luiers, voedingen, visite door om dan ook nog eens te gaan koken. Om jullie te helpen zet ik de meest praktische tips op een rijtje.

Om te beginnen, belangrijke voedingsmiddelen die je alvast in huis kan halen zijn:

 1. Gevogelte, rund, vis, lam
 2. Volkoren producten 
 3. Aardappelen & peulvruchten
 4. Groente & Fruit
 5. Zaden en ongezouten noten
 6. Ei, kwark & beleg

Hoe eet je nu echt gezond in die kraamtijd?

Je lichaam heeft echt een gigantische prestatie geleverd. Het heeft negen maanden lang een mensje gemaakt en als kers op de taart ook nog een bevalling doorgemaakt. Om je lichaam te helpen te herstellen en alles wat ze verbruikt heeft weer aan te vullen, is het belangrijk voedzaam en gezond te eten. Daarnaast werkt het slaaptekort niet mee in je energielevel. “Slecht” eten maakt dat dit energie level er niet beter op gaat worden. Dus zie het als investering voor je kindje en de toekomst: hoe meer jij let op je voeding en je “brandstof” hoe sneller je weer volledig op de been bent om er te zijn voor je baby.

Hoe dan wel te eten? Tja, de Schijf van Vijf helpt je hierbij echt. Dus hier heb ik hem nog even kort voor je samengevat:

 • Kip, rund, lam, vis
 • Zilvervlies rijst, volkoren brood, volkoren crackers, roggebrood, volkoren ontbijtkoek, volkoren pasta (zoals macaroni en spaghetti)
 • aardappelen, zoete aardappelen, linzen, witte en bruine bonen, groene erwten, kapucijners
 • Groene groentes zoals: spinazie, andijvie, paksoi, snijbiet, radijs
 • Fruit: abrikozen, watermeloen, rozijnen, vijgen, bosbessen, bramen, dadels, pruimen, perziken, aardbeien
 • Amandelen, cashewnoten, paranoten, pinda’s, pistachenoten, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad 

Je kunt ook altijd even kijken op de site van het voedingscentrum voor de hoeveelheden die je per dag nodig hebt. Ik kan me voorstellen dat je denkt: hoe krijg ik dit allemaal gedaan als ik net ben bevallen, no worries. We’ve got your back. Er bestaat zoiets als “meal-preppen”, het al eerder voorbereiden en invriezen van je maaltijden. Dit is echt zo onwijs goede tip om al te doen in je zwangerschap, lees er hier meer over.

Wil je weten hoe dit zit als je borstvoeding geeft: klik hier voor meer informatie.

IJzerrijke producten zijn een belangrijk onderdeel in je herstel

Groene groentes zijn bronnen van ijzer die je lichaam goed kan gebruiken om te herstellen. IJzer is grondlegger voor het aanvullen van het bloed dat je verloren hebt na de bevalling (ook als dit niet veel is geweest) en daarnaast zorgt het voor het transport van zuurstof in je lijf. Super belangrijk dus! Eet bij elke maaltijd een portie groente of een stuk fruit want vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam ijzer goed opneemt. Het advies is om ongeveer 15-16mg ijzer per dag binnen te krijgen. Om je een idee te geven, onderstaande tabel laat zien in welke voedingsmiddelen veel ijzer zitten.

IJzerrijke voedingsmiddelenPer 100 gram
Rood Vlees1,5-2,9 mg
Appelstroop12 mg
Tarwezemelen11,5 mg
Cashewnoten6-7 mg
Havermout6 mg
Spinazie2 mg

Water, water en nog eens water

Daarnaast super belangrijk: Drink voldoende water (zeker als je borstvoeding geeft). Zeker 2 tot 2,5 liter per dag. Dit is voor een aantal dingen onwijs belangrijk. Allereerst heeft je lichaam het nodig om moedermelk te produceren. Daarnaast ook om alles wat je lichaam heeft vastgehouden in de zwangerschap weer kwijt te raken. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een gevulde fles water bij de hand hebt. Tip: instrueer anderen (zoals bijvoorbeeld je partner en kraamzorg) om de fles te vullen als zij zien dat hij leeg is. Zo maak je het voor jezelf makkelijk. Daarnaast kan je nog thee en koffie drinken (liefst cafeïnevrij, zeker bij borstvoeding).

Ik hoop dat je wat meer inzicht hebt gekregen in wat belangrijk is om te eten in de kraamtijd. Focus op ijzerrijke voeding en veel water. Daarnaast heb ik nog een aantal onwijs handige en praktische tips over wat je al in de zwangerschap kunt doen om je qua voeding goed voor te bereiden op de kraamtijd: klik hier. Ook geef ik je graag nog wat meer uitleg over borstvoeding en je eigen voeding (handige do’s en dont’s): klik hier.

rnproost@gmail.com

Sinds twee jaar gewichtsconsulente en help jou graag met afvallen, aankomen en/of je levensstijl te veranderen. Als je een druk leven leidt is het makkelijk te vergeten goed voor jezelf te zorgen. Ik ben er om je te helpen de balans stap voor stap weer terug te vinden.

No Comments

Post a Comment