fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Flesvoeding  > Wat moet je weten als je Flesvoeding gaat geven?
Vader geeft fles

Marjan Muhren

Dit artikel is geschreven door Marjan, van Borstvoeding Waterland

Lactatiekundige IBCLC en al meer dan 20 jaar doktersassistente bij een verloskundige praktijk. Zit je met een vraag, heb je hulp nodig (borst of fles) of wil je gewoon wat ondersteuning weet dan dat je me altijd mag bellen. Ik wens jullie een mooie borstvoedingservaring!

Heb je ervoor gekozen geen borstvoeding te geven? Is het niet mogelijk om borstvoeding te geven? Wil je moedermelk in een fles geven? Hoe geef je het beste een fles? Hoeveel melk bied je je kindje aan? Ik ga in dit artikel al jouw vragen beantwoorden. 

Flesvoeding is een methode om je kindje te voeden ongeacht de voedingskeuze. Of je nu gekolfde moedermelk geeft, donormelk of volledige zuigelingenvoeden nr.1 (kunstvoeding, op basis van koemelk, geitenmelk of soya) de adviezen over de hoeveelheden, hoeveel voedingen en manieren om de fles aan te bieden blijven zelfde. 

Geef je borstvoeding en wil je een fles erbij geven start dan met oefenen ergens tussen de 2 en 8 weken. Om een kind langzaam te laten wennen aan de fles kun je overwegen eerst de borst te geven en dan een toetje per fles. 

Voeden op verzoek

Je voedt je kindje het best op verzoek. Dat wil zeggen dat wanneer je voedingssignalen ziet je je kindje de fles aanbiedt. Er is een verschil tussen tekenen van honger en tekenen van vermoeidheid. Soms is het lastig deze signalen uit elkaar te houden. Als kinderen na een goede voeding weer zoekgedrag laten zien, is dit echter vaak geen honger maar dan juist een teken van vermoeidheid. In onderstaande tabel heb ik inzichtelijk proberen te maken wat voedings- of juist vermoeidheidssignalen zijn.

Bij kunstvoeding in een fles is het belangrijk na het maken van de berekening niet te veel over de dagelijkse hoeveelheid heen te gaan. Te veel kunstvoeding kan het lijfje te veel belasten en allerlei problemen geven. 

VoedingssignalenVermoeidheids- of Slaapsignalen
Onrust
Zoek- en zuigbewegingen
Draaien met het hoofdje
Maaien met de armpjes
Handjes naar het gezicht brengen en op sabbelen
Smakgeluidjes
Openen van het mondje als de lippen worden aangeraakt
Starende blik of juist wegkijken
Grimassen
Druk bewegen met armen of benen
Gebalde vuistjes
Jengelen of huilen

Hoeveel mag een baby per fles drinken?

Adviezen over hoeveelheden in een fles zijn ooit (wel 50 jaar geleden) bedacht door de industrie. De afgelopen jaren na meer onderzoek, vooral ook met betrekking tot overgewicht, refluxklachten en darmklachten, is men tot de conclusie gekomen dat wij baby’s simpelweg te veel voeding gaven. Baby’s drinken op reflexen en zullen bij een fles de neiging hebben door te drinken tot de fles leeg is, ongeacht hoeveel je aanbiedt. De melkflow in een fles is namelijk redelijk hoog en constant. Belangrijk is dan ook altijd goed naar je kindje te blijven kijken, vooral als ze heel jong zijn. 

Hoeveelheden berekenen of via een schema:

Eerste 24 uur 5-10 ml., tweede 24 uur 10-20ml., derde 24 uur 20-30ml en vanuit daar per dag 10 ml erbij tot bij 6 dagen in leeftijd (7e dag). Ook zou je een rekenmethode kunnen toepassen: 150ml (of 160ml) per kg lichaamsgewicht per 24 uur. De hoeveelheid deel je door het aantal voedingen.

Bij een fles aanbieden werkt het vaak het beste om te delen door 7, maar meer voedingen kan ook. Liever niet minder voedingen, omdat je dan heel veel voeding tegelijk geeft en de vertering wordt bemoeilijkt met als gevolg meer spugen en meer kramp.

Moedermelk is licht verteerbaar en dan kan het zijn dat iets meer voeding nodig is dan bij kunstvoeding.
 De hoeveelheid in de fles veranderd per leeftijd. Je past dezelfde formule toe, echter met andere hoeveelheden. Een kind heeft namelijk geleidelijk aan minder calorieën nodig om door te groeien. Een richtlijn:

  • Vanaf 2 maanden 140ml-150ml.,
  • vanaf 3 maanden 130ml-140ml., vanaf 4 maanden 120ml-130ml,
  • vanaf 5 maanden 110ml-120ml. en vanaf 6 maanden 100ml-110ml. 

Hoe kun je het beste een fles geven?

Wek het zoekreflex op door zachtjes met de speen op de bovenlip te tikken of te wrijven. Wanneer de mond opengaat breng je de speen verder naar binnen. Soms kun je de speen nog wat zachtjes heen en weer bewegen (links/rechts/boven/beneden). Je houdt de fles zo horizontaal mogelijk. Dit kan door je kind op zijn zijde op je benen te leggen of je kind rechtop zittend met zijn zijde tegen je aan, afhankelijk van de leeftijd. Doe dit met aandacht en ondersteun je kindje goed bij de schouders/rug.

Geef halverwege in ieder geval de mogelijkheid voor het laten van een boertje. En dwing niet! De normale tijdsduur voor een fles opdrinken is ongeveer 20 minuten. De flessen die zeer geschikt zijn voor horizontaal voeden zijn smalle flessen met klein speentje (bijvoorbeeld S-vorm), zodat de hele speen in het mondje genomen kan worden. Drinkt je kindje heel snel, wordt er melk gemorst of verslikt je kind zich in de melk gebruik dan een prematurenspeen.  

Heeft je kindje problemen met het drinken uit de fles ook dan kan een lactatiekundige je helpen.