All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Kraamzorg  > Wat doet een Kraamverzorgster?
kraamzorg

Kaatjes Kraamzorg

Dit artikel is geschreven door Karin Niekus, van Kaatjes Kraamzorg.

Mijn naam is Karin Niekus, 46 lentes jong, gelukkig getrouwd en moeder van 3 kinderen, een dochter van 22 jaar en 2 zonen van 20 en 17 jaar. Sinds november 2019 als zelfstandige werkzaam in de Kraamzorg, Kaatjeskraamzorg.nl. Ik schrijf dit artikel dan ook vanuit mijn eigen ervaring en expertise. In de grote lijnen zullen de meeste kraamverzorgende zich hierin herkennen, maar ook kan de werkwijze vanuit een organisatie en/of collega ZZP’ers verschillen.

Wist je dat het prinicipe “kraamzorg” een unieke Nederlandse vorm van zorg is? In geen enkel land bestaat deze vorm van zorg zodanig en daar zijn we trots op! Het werk als kraamverzorgende is voornamelijk gericht op moeder en baby, dat wil zeggen dat wij dagelijks de controles doen bij de kraamvrouw en baby om zo de algehele gezondheid in de gaten te houden en eventuele onregelmatigheden tijdig te signaleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mogelijke ontstekingen in de baarmoeder of te veel gewichtsverlies bij de baby. We beginnen vaak meteen na de bevalling bij je thuis, of je ziet ons de eerste dag dat je thuis bent vanuit het ziekenhuis. We blijven tot de achtste dag na de bevalling en we werken in deze hele week nauw samen met je verloskundige. In dit artikel neem ik je mee in mijn dagelijkse werkzaamheden als kraamverzorgster.

Wat controleren we bij jou?

Wat ik hierboven al even kort zei: het werk als kraamverzorgende is voornamelijk gericht op het monitoren van de gezondheid van moeder en baby. Dagelijks controleren we daarom een aantal dingen om dit goed in de gaten te blijven houden.

Zo checken we bijvoorbeeld dagelijks je temperatuur (ik doe dat met een oorthermometer, maar bij twijfel gebruiken we altijd een rectale thermometer), je pols en de hoogte van je baarmoeder (ook wel fundus-stand genoemd). Ook controleren we eventueel het herstel van je hechtingen. Verder monitoren we de algehele gesteldheid, zowel je fysieke als mentale toestand. We zorgen ervoor dat er genoeg gedronken en gegeten wordt, voldoende ruimte is voor een goed gesprek en eventuele emoties. We zorgen ervoor dat er overdag, als wij aanwezig zijn, gerust kan worden zodat je de avond en de nacht beter aan kunt. Rust is heel belangrijk: met name voor het slagen van de borstvoeding en het versnellen van het lichamelijk herstel.

Wat controleren we bij de baby?

Bij de baby houden we meerdere keren per dag de temperatuur in de gaten. Dit om te voorkomen dat de baby te veel gaat schommelen in temperatuur. Dit houden we vaak op peil met kruiken, extra of minder kleding, of huid op huid contact met jou of je partner. Het is van belang dat de baby goed op temperatuur blijft en niet teveel energie verliest. Wanneer ze dit te veel verliezen, houden ze namelijk minder over om goed te kunnen drinken. Ook de kleur van de baby houden we in de gaten, meestal rond de 3e en 4e dag kan de baby wat geel gaan zien. Dit is normaal en zien we vaker. Vinden we de baby te geel, dan overleggen we met de verloskundige en laten we de bilirubine-waarde in het bloed checken.  Dit bloed nemen ze af middels een hielprikje. De GGD komt in de eerste week ook langs om de gehoortest en hielprik uit te voeren. 

De eerste dagen vragen we de ouders om de luiers te bewaren om zo de uitscheiding van urine en ontlasting te checken op kleur en hoeveelheid. Vaak kunnen we aan de hand hiervan beoordelen of de baby voldoende voeding binnen krijgt. We hebben altijd onze weegschaal bij ons en wegen de baby’s op de derde dag. Op deze dag zijn ze vaak het meeste gewicht verloren. Op dag vier wegen we nog een keer en zou de baby weer een beetje aangekomen moeten zijn. Ook wegen we op de laatste, namelijk de achtste dag. Per regio of situatie kan het “weegbeleid” verschillen, kijk er dus niet raar van op als de kraamzorg bij jou minder of juist meer weegt. Een baby mag tot 10% afvallen, dit zijn we liever voor. Vanaf 7% gewichtsverlies nemen we vaak dan al “actie”. Bijvoorbeeld door tijdig bij te voeden en in het geval van borstvoeding te starten met kolven.

De eerste dagen zijn best pittig, ten eerste moet je wennen aan de gebroken nachten, ook kost het op gang brengen van de borstvoeding de nodige energie en ben je aan het herstellen (zowel mentaal als fysiek) van de bevalling. Ik adviseer jullie dan ook om overdag ook regelmatig de rust te pakken. Aangezien de baby’s voornamelijk overdag veel slapen. Een pasgeborene slaapt gemiddeld nog 20 van de 24 uur. Vaak zijn ze ’s avonds wat onrustig en/of wakker, de meeste hebben dan ook wat last van krampjes. Dit komt doordat het spijsverteringsstelsel van een baby nog niet rijp is. Gemiddeld duurt dit zo’n 12 weken. Er zijn diverse middeltjes voor die deze ongemakken wat kunnen verlichten. Hier kan ik (of jullie kraamverzorgster) jullie in de kraamweek meer informatie over geven. 

Het begeleiden bij het geven van Flesvoeding

Als je vooraf al hebt besloten om je baby met de fles te gaan voeden, dan adviseer ik jullie hoe je dit het beste kunt opbouwen. In principe bouw je flesvoeding elke dag op met 10 ml. De eerste dag bied je 10 ml aan, op dag twee 20 ml, op dag drie 30 ml, etc. Met flesvoeding, net zoals bij borstvoeding, voed je op verzoek. Het belangrijkste is dat je kijkt naar de behoefte van je baby, op de laatste dag zit je gemiddeld op zo’n 90 ml per voeding, daarna zal het consultatiebureau jullie hierin in verder adviseren.

Het begeleiden bij het geven van Borstvoeding

Als de kraamvrouw besluit om borstvoeding te gaan geven, dan zorg ik ervoor dat ik haar hierin goed begeleid en zal er alles aan doen om dit te laten slagen. Waar heel goed op gelet moet worden is of de baby goed kan aanhappen. Dit betekent: grote hap en de lippen mooi gekruld om de tepel, zodat de tepel en een stuk van de tepelhof in het mondje van de baby zitten. Het kan in het het begin wat gevoelig zijn, maar dit mag maar 10 seconden duren, anders heeft de baby de tepel niet goed in de mond en kun je het beste even opnieuw aanleggen. Soms kan het zo zijn dat de baby een verkort tongriempje heeft, dit is ook iets wat wij als kraamverzorgende kunnen signaleren en overleggen dan met de verloskundige of het noodzakelijk is om hier iets aan te laten doen. Vaak kan daarna de baby weer goed drinken uit de borst. Na de bevalling zie ik vaak dat de baby’s de eerste 24-48 uur wat misselijk kunnen zijn en vaak nog geen energie hebben om goed uit de borst te drinken. Zo’n kleintje moet ook gewoon even landen en komt goed. Wil je meer lezen over borstvoeding geven de eerste 24 uur? Klik hier.

Soms adviseer in de kraamweek om te starten met kolven. Ik zelf faciliteer tijdens de kraamweek een dubbelzijdige elektrische kolf met een goed programma die het zuiggedrag van een pasgeboren baby nabootst. Deze kolf is ook te huur bij Medipoint of andere thuiszorg organisatie mocht jouw kraam organisatie dit niet zelf faciliteren. Bij kleine hoeveelheden borstvoeding (tot 10 ml) kun je de voeding geven middels een spuitje met slangetje of in een cupje. Bij grotere hoeveelheden is de fles efficiënter. Ik adviseer wel altijd om eerst te proberen aan te leggen, maar is er weinig activiteit, dan is het wel belangrijk dat er voeding binnenkomt. Wat ik uit ervaring kan zeggen is dat de baby’s uiteindelijk allemaal uit de borst gaan drinken. De één iets sneller dan de ander, maar sommige hebben gewoon een iets langere aanloop. Mocht ik of je kraamverzorgster er zelf niet uitkomen, bijvoorbeeld als de melkproductie niet goed genoeg op gang komt, dan overleg ik met de verloskundige of adviseer ik om een lactatiekundige in te schakelen. 

Huishoudelijke ondersteuning en zorg voor de rest van het gezin

Dagelijks reinigen we het sanitair om de hygiëne goed te waarborgen. Verder zullen we het huishouden netjes bijhouden (zoals de was en stofzuigen etc.), zodat jij je daar in de kraamweek niet mee bezig hoeft te houden. Kleine kanttekening: er bestaat soms de misvatting dat wij ook een soort schoonmaaksters zijn, dit klopt dus niet. Het huishouden is een extra taak, maar de nadruk ligt altijd op de begeleiding en controle van het herstel van moeder en kind. Tegenwoordig zijn de partners ook vrij in de kraamweek, wettelijk 5 dagen geboorteverlof (oftewel 1 werkweek) en uit te breiden met 5 weken geboorteverlof. Dit is zeker fijn als er nog meer kinderen in het gezin aanwezig zijn en ook om samen te wennen aan jullie nieuwe gezinssituatie.

Als laatste geven wij jullie vooral ook heel veel informatie, geven we tips bij het verzorgen van je kind en leren we jullie praktische zaken zoals hoe je een luier verschoont, een badje doet en bijvoorbeeld hoe je een baby goed kunt laten boeren.

Het doel is om jullie zo optimaal mogelijk te laten genieten van de kraamweek en te ondersteunen waar nodig. De kraamzorg zal jullie adviseren op het gebied van slapen, verzorgen van je kindje en jezelf, begeleiden bij de borstvoeding (kolven)/flesvoeding, tips en tricks meegeven met betrekking tot items die handig zijn voor nu en in de toekomst. Gedurende de week bouwen we het vertrouwen op in je eigen kunnen, zodat ik jullie met een gerust hart achter kan laten na acht dagen!

Belangrijke tip: Leg de lat niet te hoog en stel niet teveel eisen aan jezelf. Zou je ook zorg van mij willen ontvangen, neem dan gerust een kijkje op mijn website: www.Kaatjeskraamzorg.nl. Britte biedt een onwijs mooi traject aan en is een top coach. Ik geloof dat zij jullie hierin fantastisch zou kunnen begeleiden. Ook heeft zij een mooi kraamplan gemaakt waarmee jullie je goed kunnen voorbereiden op het aanstaande ouderschap!

info@kaatjeskraamzorg.nl

Mijn naam is Karin Niekus, 46 lentes jong, gelukkig getrouwd en moeder van 3 kinderen, een dochter van 22 jaar en 2 zonen van 20 en 17 jaar. Sinds november 2019 als zelfstandige werkzaam in de Kraamzorg, Kaatjeskraamzorg.nl. Ik gun jullie allemaal een heerlijke kraamtijd!

No Comments

Post a Comment