fbpx
All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Baby  > De basis van baby’s slaap: tips en handvatten voor ouders
Hoe slaapt een baby

Dit artikel is geschreven door Janine Nuttycombe, van The New Sleepcoach

Mijn naam is Janine. Ik ben kinderslaapcoach en onrustdeskundige. Ik begeleid ouders waarvan hun baby kind niet goed slaapt of erg onrustig is. Ik werk met een liefdevolle methode waarbij je je kind niet laat huilen. Hierbij wordt naar meer dan alleen het slapen gekeken om in de basis aan een blije baby te werken.

Ik weet nog heel goed toen ik voor het eerst moeder werd, ik met heel veel vragen rondom het slapen bleef zitten. Niemand kon me echt antwoord geven en kinderslaapcoaches waren nog niet zo bekend. Ik volgde dus mijn eigen gevoel. Dat kan ik iedere newborn ouder adviseren. Volg altijd je eigen gevoel.

Maar goed, achteraf was het misschien wel fijn geweest als ik had geweten hoe ik bepaalde dingen moest aanpakken. Dat had me heel wat slapeloze nachten gescheeld!

Daarom schrijf ik met heel veel liefde dit artikel. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel voldoende handvaten gekregen om aan de slaapbasis van je baby te werken.

Hoe werkt dat slapen nu precies?

Om goed te kunnen slapen moet een baby slaapdrang opbouwen en dit gebeurt via het homeostatisch proces, dit proces zorgt ervoor dat er moeheid wordt opgebouwd. Die moeheid bouwt zich op tot een maximum en dan is het tijd om te gaan slapen. Er ontstaat dan ‘de ideale sleepwindow’. Op het moment dat het homeostatisch proces piekt en je baby geeft vermoeidheidssignalen, is het tijd voor je baby om naar bed te gaan

Het in slaap vallen gaat makkelijker als de timing klopt, want het spel der hormonen en het inspelen op de biologische ritmen maakt een wereld van verschil. Ben je te laat dan is je baby al te alert en gaat het slapen moeizaam. Er is dan ook meer hulp nodig.

Ben je te vroeg, dan is er nog niet genoeg slaapdrang opgebouwd en krijg je ongeveer hetzelfde. Een goed ritme aanhouden is dus heel belangrijk.

Maar jonge baby’s hebben nog geen circadiaans ritme, die krijgen ze pas als ze ongeveer 6-8 weken oud zijn. Je kunt pas rond de 8 weken gaan werken met een ritme. Voor die tijd slapen baby’s op slaapdrang. Ze slapen wanneer ze moe zijn.

Is je kind rond de 8 weken dan kun je beginnen met een bedtijdritueel en een ritme aan te houden. Ik vertel verderop wat meer over het bedtijdritueel.

Je baby kan met 8 weken nog maar kort wakker zijn. Ongeveer 60 minuten. Je komt in een slapen-voeden-spelen ritme terecht. Ik weet dat 60 minuten kort is maar met 12-14 weken kan je baby al ongeveer 75-90 minuten wakker zijn. Dat gaat dus best snel.

Omgekeerd dag-nacht ritme

Bij baby’s is het dag –nacht ritme in het begin verstoord. Ze hebben de neiging om overdag meer en langer te slapen. Dit heeft te maken met de tijd dat je baby in je buik zat en overdag door alle beweging lekker in slaap werd gewiegd, en ’s nachts bij alle rust kon je baby juist actief worden. In de eerste weken moeten baby’s hun dag –nachtritme omdraaien zodat ze in de nacht meer gaan slapen dan overdag.

Je kunt je baby hierbij helpen door je baby overdag niet te lang te laten slapen, de kamer donker te maken wanneer het bedtijd is, een ritme te volgen en met een bedtijdritueel te werken. Hier kom ik verderop in de gids nog op terug.

Ook kan het ochtendlicht helpen om de interne klok van je baby goed in te stellen. In de ochtend lekker naar buiten gaan is sowieso een goede slaap booster.

Slaapcyclus

Slapen doet iedereen in slaapcycli. Een baby doet dit ook, maar in een andere volgorde van slaapfasen en een korte cyclus. Je baby doorloopt drie fases. (1) Slaperig worden en naar de lichte slaap gaan (2) de remslaap en (3) de diepe slaap. Tijdens de remslaap kan een baby meer gaan bewegen en door de beweging wakker schrikken. Dit is de reden waarom baby’s vaak na 30 minuten wakker worden. Inbakeren kan hierbij helpen.

Wat is normaal

Dat je baby de eerste weken alleen maar bij jou wilt slapen is heel normaal. Tegenwoordig moeten baby’s zoveel. Ze moeten z.s.m. op hun eigen kamer slapen, ze moeten z.s.m. doorslapen, ze moeten z.s.m. zelf in slaap kunnen vallen. En als dit niet wil lukken dan raken ouders vaak gestrest. Maar er spelen

zoveel factoren mee die bepalen of je kind goed slaapt of meer behoefte heeft om bij de ouders te zijn.

Als je bijvoorbeeld een pittige zwangerschap hebt gehad met veel stress, of een zware bevalling, dan zal je kind waarschijnlijk ook veel meer behoefte hebben om bij jou te zijn. En dat is oké! Je kunt een jonge baby niet verwennen. Dus als je merkt dat je baby goed slaapt in de draagdoek of bij jou op de armen, dan kun je dit gewoon doen en hier vooral veel van genieten. Ze groeien echt heel snel!

Wist je dat het normaal is dat je baby

  • maar 30 minuten slapen per slaapje
  • van 3-6 maanden ‘maar’ 45 minuten per slaapje slaapt
  • het laatste dutje niet meer in bed wil doen en gewoon lekker bij je wilt liggen
  • van 6 maanden nog om de 3 uur een nachtvoeding nodig heeft
  • het liefst bij jou wil slapen. Je baby voelt zich veilig en rustig bij jou
  • in het begin een omgekeerd dag en nacht ritme heeft
  • in de avond veel huilt en onrustig is. Jonge baby’s hebben vaak nog moeite om prikkels te verwerken. Door het huiluurtje verwerken ze alles.

Bedtijdritueel

Een bedtijdritueel zorgt ervoor dat je baby makkelijker gaat slapen. Het kan ook helpen om je baby makkelijker op een andere plek te laten slapen. Door een vaste routine te volgen, kan je baby zich voorbereiden op wat komen gaat. Hierdoor kan je baby zich makkelijker overgeven aan het slapen zelf. Slapen is loslaten.

Je creëert een routine door elke dag, steeds dezelfde handelingen te volgen voor het slapen gaan. Het is belangrijk om elke keer dezelfde routine te volgen. Ook als je een minder goede dag hebt. Dit geeft vastigheid en daar houden baby’s van. De routine mag overdag korter zijn dan de routine in de avond. Zorg dat je echt aanwezig bent, laat de telefoon beneden liggen of op een andere kamer. Dit is jullie moment samen. Hoe rustiger jij bent en hoe rustiger het ritueel is, hoe rustiger je baby zal gaan slapen.

Beter laten slapen

De gebroken nachten kunnen op een gegeven moment best lastig zijn. Maar ze horen er helaas bij in het begin. Nachtvoedingen zijn nog heel normaal Tm de 9 maanden. En zelfs na die 9 maanden hebben veel baby’s nog een nachtvoeding nodig.

Pasgeboren baby’s hebben vaak nog om de 3 uur een voeding nodig. Om te groeien maar het is ook een moment om veilig bij de ouders in hun armen te liggen. Je baby wil graag geborgenheid.

Veel baby’s hebben last van krampjes in de nacht waardoor ze soms 1-2 uur wakker kunnen zijn na een voeding. Het kan helpen om je baby goed rechtop te voeden, tussendoor te laten boeren en ervoor te zorgen dat het mondje goed om de tepel of speen zit. Je wil zo min mogelijk dat de melk aan de zijkanten van zijn mondhoekje eruit komt. Leg je baby ook niet meteen neer na een voeding maar houdt hem even rechtop zodat de melk ook kan zakken.

Is je baby erg onrustig, dan kan het helpen om je baby in te bakeren. Kies altijd een veilig inbakersysteem.

Baker je baby niet in bij:

  • Koorts bij je baby (dit in verband met warmtestuwingen)
  • De eerste 24 uur na een vaccinatie
  • Benauwdheid of een luchtweginfectie
  • Kans op een dysplastische heupontwikkeling (een inbakerzakje kan dan wel)
  • Als je baby last heeft van natte eczeem In de kraamweek.
  • In de kraamweek. De borstvoeding moet nog goed op gang komen en je wilt veel huid- op-huidcontact bieden.
  • Veel spugen bij je baby

Verder, gebruik ook geen mutsje tijdens het bakeren, dit in verband met warmte stuwingen.

Vaak wordt het rond de 3 maanden wat rustiger. De meesten krampjes zijn dan wel voorbij en jij en je baby hebben elkaar al wat beter leren kennen.

Maak je vooral niet te druk om wat andere zeggen of als de baby van de buurvrouw al doorslaapt met 2 maanden. Elk kind is uniek en doet het op zijn eigen tempo. Geniet er vooral van.

Mocht je nu toch met heel veel vragen zitten? In mijn 0-6 maanden gids vertel ik je alles wat je wil weten over de eerste 6 maanden. Ik vertel je ook hoe jij je baby zelf in slaap kunt leren vallen en wanneer en hoe je start met de eerste hapjes.

Vind je het fijner om persoonlijk contact te hebben, dan kunnen we altijd een slaapadvies gesprek van 25 minuten of een intake gesprek inplannen zodat ik met je mee kan kijken. Je vindt al mijn consulten en slaapgidsen op mijn website www.thenewsleepcoach.nl.

Kun jij ook wel wat meer focus gebruiken?

Herken je het gevoel dat je als ondernemende moeder continu achter de feiten aanloopt en je hoofd overstroomt met alles wat je nog moet doen? Het afvinken van taken lijkt alleen maar meer taken te creëren en je voelt je moedeloos en overweldigd. Om nog maar te zwijgen over de constante vermoeidheid en het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Maar wat als ik je zou vertellen dat er een oplossing is? Een fantastische tool die je helpt om op een dieper level meer focus te krijgen, zodat je weer rust, overzicht en grip kunt ervaren en weer energie hebt om iets voor jezelf te doen. Ik heb het over de focusplanner.

Als eigenaresse van The Parent Jungle heb ik deze tool zelf gebruikt en ook andere ondernemende moeders geholpen om meer focus te krijgen in hun drukke leven. De resultaten zijn onwijs positief: de moeders die de tool hebben gebruikt, hebben meer balans gevonden tussen hun verschillende rollen als vrouw, partner, onderneemster en moeder.

En het mooiste is: de tool is nu gratis beschikbaar voor iedere ondernemende moeder die op zoek is naar meer focus. Door het invullen van het formulier hieronder, kun jij ook gebruikmaken van deze geweldige tool en weer de controle krijgen over jouw drukke leven. Join the club en ervaar zelf wat meer focus voor jou kan betekenen!