All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat

Winkelwagen

Search here:
Home > Borstvoeding  > Wat te eten als je Borstvoeding geeft?
Borstvoeding moeder en voeding

Dit artikel is geschreven door Rowana, van Rowana Eating

Sinds twee jaar gewichtsconsulente en help jou graag met afvallen, aankomen en/of je levensstijl te veranderen. Als je een druk leven leidt is het makkelijk te vergeten goed voor jezelf te zorgen. Ik ben er om je te helpen de balans stap voor stap weer terug te vinden.

Ga je borstvoeding geven? Dan is het belangrijk om goed te letten op wat je wel en niet eet. Sommige producten ondersteunen de borstvoeding juist, terwijl andere juist averechts voor jou (en je kindje) kunnen werken. In dit artikel neem ik je mee door de beste tips, do’s and don’ts betreffende voeding tijdens het geven van borstvoeding.

Voedingsmiddelen voor een lekker lopende borstvoeding

Een vraag die ik vraag krijg als voedingsconsulent: moet ik bij borstvoeding anders eten en waarom? Het antwoord: nee, je hoeft niet perse anders te eten, zolang het gezond en gevarieerd is. Je hebt maar 200 tot 500 extra kcal nodig. Dat kun je al met een extra kleine maaltijd binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een volkoren boterham met wat beleg, groente, fruit, zuivel en een handje extra ongezouten noten kom je al snel aan de aanbevolen extra calorieën voor vrouwen die borstvoeding geven.

500 calorieën is een trouwens een richtlijn, misschien heb jij iets minder nodig of iets meer. Kijk wat voor jou het beste werkt want elke vrouw is anders en je energiebehoeften zullen veranderen tijdens je borstvoedingsperiode. De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt, hangt af van jouw leeftijd, grootte en eetlust van je baby en van je eigen body mass index (BMI), hoe actief je bent en factoren zoals de vraag of je baby uitsluitend borstvoeding krijgt of niet en of je borstvoeding geeft aan een of meerdere baby’s zoals een tweeling of een drieling.

Afvallen is nu geen goed idee omdat je gezonde voedingsstoffen nodig hebt om je baby te voeden en je lichaam te laten herstellen van je bevalling. Vergeet niet te drinken! 2 tot 2,5 liter water voor het produceren van moedermelk. Tip: wanneer je de baby voedt drink zelf ook een glas water. Vraag eventueel je omgeving om ook op te letten dat dit glas er altijd staat.

Vitamines die nodig zijn voor borstvoedende vrouwen

Zorg dat je ook aandacht besteed aan de juiste vitamines. Dit kan door middel van een gezond en gevarieerd eetpatroon of met aanvulling van een vitamine preparaat (wel speciaal voor moeders).

Hier een tabel voor houvast welke vitamines en mineralen je in welke hoeveelheid dagelijks moet binnen krijgen:

VitaminesHoeveelheidMineralenHoeveelheid
A1100mcgCalcium1000mg
B11,7mgMagnesium280mg
B21,7mgKalium3100mg
B320mgFosfor900mg
B57mgIJzer15mg
B61,9mgZink11mg
B845mcgKoper1,3mg
B11 (foliumzuur)400mcgJodium200mg
B123,8mcgSeleen60mcg
C100mgChroom45mcg
D10-20mcgMangaan3mg
E11mgFluor2,9mg
K90mcgMolybdeen65mcg

Voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan bij borstvoeding

Er zijn bepaalde soorten voeding die je beter kan mijden tijdens borstvoeding. Dit omdat het via de moedermelk bij je baby terecht kan komen en schadelijk kan zijn of klachten bij je kindje geeft:

  • Kruiden zoals: Aloë, Kava Kava, anijs en venkel. Normale keukenkruiden en specerijen kan je gewoon gebruiken.
  • Bepaalde vissoorten (bevatten dioxines en zware metalen zoals kwik): rivierpaling, tonijn zwaardvis, haai, makreel, snoek, snoekbaars en paling
  • Let op met cafeïne. Cafeïne kun je beter beperken omdat deze overgaat in de borstvoeding en je kindje erg onrustig kan maken. Deze zit zit in koffie, sterke zwarte thee, cola en energiedrankjes (meer weten? klik hier)
  • Geen Alcohol. Alcohol gaat over in de moeder melk en het duurt drie uur voordat de alcohol is afgebroken en je dus weer kan voeden. Wil je dus toch een glaasje alcohol gebruiken? Doe dit dan max één keer per dag, geef dan bij de volgende voeding eerder-afgekolfde-melk en kolf de volgende voeding af en gooi die weg. Zo weet je zeker dat je kindje geen alcohol binnen krijgt.

De smaak van je melk kan soms ook veranderen door je voedingspatroon (denk aan zeer kruidig eten, meer zoete voeding, etc). Dit is niet schadelijk voor je kindje maar zal hij wel proeven. Mogelijk is dit ook goed voor de ontwikkeling van de smaakpapillen van de baby.

Krampen van de baby bij borstvoeding: heeft dit te maken wat je zelf eet?

Baby’s van 0 tot 3 maanden zijn vaak winderig en hebben last van darmkrampjes, moeders vragen zich daarom vaak af of het ligt aan de voeding wat zij eten. Uit onderzoek is gebleken dat het percentage baby’s dat allergisch is voor iets uit hun moedermelk maar over de 1% is. De meest voorkomende allergieën zijn koemelk-, ei-, maïs-, soja -,  wat voorkomt uit moeders dieet. Dit geldt dus niet voor pittig eten, pikante saus of kruisbloemige groente. Als je denkt dat je baby allergisch is voor iets wat je eet en in je moedermelk terecht komt houdt dan een eetdagboek bij en vraag om professionele hulp.

Ik hoop je zo wat meer inzicht te hebben gegeven over de relatie van borstvoeding met je eigen voeding. Wil je nog meer tips over voeding in de kraamtijd, klik hier. Ook geef ik nog mooie tips over hoe je je voeding voor de kraamtijd al kunt voorbereiden in de zwangerschap, klik hier.

rnproost@gmail.com

Sinds twee jaar gewichtsconsulente en help jou graag met afvallen, aankomen en/of je levensstijl te veranderen. Als je een druk leven leidt is het makkelijk te vergeten goed voor jezelf te zorgen. Ik ben er om je te helpen de balans stap voor stap weer terug te vinden.

No Comments

Post a Comment